Покращити банківське обслуговування, захистити ОГС від ризиків: ЦЕДЕМ провів серію тренінгів

May 8, 2023

ЦЕДЕМ провів серію тренінгів для покращення банківського обслуговування організацій громадянського суспільства та пом’якшення законодавчих викликів у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму

24 квітня 2023 року відбувся перший в серії онлайн-тренінг для організацій громадянського суспільства “Особливості фінансового моніторингу при банківському обслуговуванні громадських та благодійних організацій”, організований ЦЕДЕМ за безпосередньої участі та підтримки Незалежної асоціації банків України. 

Спікерами виступили представники двох найбільших українських банків – Ощадбанку та ПриватБанку. 

Ігор Ткалич, директор Генерального департаменту фінансового моніторингу Ощадбанку, розповів про особливості проведення банками належної перевірки неприбуткових організацій. Зокрема, він зауважив на тому, що підставою і дороговказом для такої перевірки є затверджене Національним банком України Положення про здійснення банками фінансового моніторингу (постанова від 19.05.2020 №65). При цьому банки, встановлюючи ділові відносини, зокрема при відкритті рахунків, застосовують загальний підхід KYC (“знай свого клієнта”), тобто вони повинні ідентифікувати і встановити свого клієнта, перш ніж проводити фінансову операцію.

Для цього банки запитують загальну інформацію про мету, засновників і керівні органи НПО, чи є серед них політично-значущі особи, основні джерела надходження коштів. Також банки можуть отримувати інформацію із відкритих джерел. Така інформація дозволяє банку встановити рівень ризику щодо кожного клієнта.

ПриватБанк представляли Галина Коцюбійчук, головний експерт з дослідження клієнтів, Євгенія Козачук, начальник управління поглибленого аналізу клієнтських операцій, та Юрій Єгоров, заступник начальника управління координації роботи з питань протидії відмиванню коштів, комплаєнсу та фінансового моніторингу ПриватБанку.

Галина Коцюбійчук зауважила на обов’язку банків враховувати роз’яснення та рекомендації НБУ, як суб’єкта державного фінансового моніторингу, який відповідно до закону виконує функції державного регулювання та нагляду за суб’єктом первинного фінансового моніторингу. Банк для виконання вимог НБУ розробив Опис діяльності неприбуткової організації̈, які містить ключові питання, необхідні банку для належної перевірки клієнта, наприклад, щодо мети (місії) організації̈, методів пошуку донорів, цілей використання коштів, механізму розподілу коштів, реалізованих проектів/програм, чи плануються готівкові надходження і видатки у діяльності організації̈.

Важливим є коректне заповнення такого опису, який міститиме повні відповіді, що дозволить банку використовувати цей документ як джерело об’єктивної інформації. 

Євгенія Козачук зосередилась на вимогах до підтвердження джерел походження коштів благодійних організацій, зокрема, на відповідності підтверджуючих документів вимогам закону та реальному змісту операцій, їх економічній складовій. Наголосила, що у разі сумнівів банк обов’язково запитає додаткову інформацію для забезпечення чіткого розуміння змісту операції.

Юрій Єгоров зауважив особливості комунікації банку із клієнтом, звернув увагу, що планова комунікація починається за 60 днів до закінчення строку дії анкети клієнта. В окремих випадках, банк може продовжити строк комунікації на 15 днів. За відсутності отримання необхідно для актуалізації інформації банк призупиняє дебетові операції за рахунком клієнта та відмовляє у користуванні новими продуктами банку.

Цей захід був організований та проведений за безпосереднього сприяння та участі Незалежної асоціації банків України. Керівник робочої групи «Фінансовий моніторинг» Комітету НАБУ з питань регуляторної політики та комплаєнс Поліна Харченко подякувала організаторам та учасникам тренінгу за інформативну зустріч та висловила готовність до подальшого діалогу з представниками неприбуткових громадських організацій для створення найбільш ефективних умов спільної роботи.

Із записом тренінгу можна ознайомитись за посиланням.

26 квітня 2023 року відбувся другий в серії онлайн-тренінг для представників підрозділів фінансового моніторингу банківських установ та експертів у сфері фінансового законодавства “Особливості діяльності громадських та благодійних організацій та фактори зниження їх ризиків”.

Захід був організований ЦЕДЕМ за безпосередньої участі та сприяння Офісу Ради Європи в Україні. Спікерами виступили експерти Ради Європи та ЦЕДЕМ. 

До участі у заході долучились представники українських банків, Національного банку України, Міністерства фінансів України та інші експерти у сфері фінансового моніторингу.

Сергій Рибченко, координатор проєкту ЄС/Ради Європи “Удосконалення режиму протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та поверненню активів” в Україні наголосив на впливі ролі організацій громадянського суспільства, яка стала більш очевидною протягом останнього року, та необхідності враховувати це органами державної влади та суб’єктами первинного фінансового моніторингу, важливості застосування ризик-орієнтованого підходу, забезпечення ОГС у доступі до критично необхідних їм фінансових послуг.

Філі Купер, міжнародний експерт Ради Європи, зосередив свій виступ на міжнародних стандартах, розумінні оцінки та зменшенні ризиків, пов’язаних з неприбутковими організаціями (НПО).

Пан Купер зауважив, що стандарти ФАТФ вимагають доступного та простого регулювання, визнання легітимності сектору НПО, регулювання на основі ризику, співпраці та роз’яснювальної роботи, обміну інформацією, міжнародного визнання загроз і режиму санкціонування. 

За його словами, усі НПО повинні мати доступ до систем, які дозволяють їм працювати в регульованих каналах. А саме доступ до банківської системи має важливе значення та зменшує ризик використання НПО альтернативних систем.

Також пан Купер запропонував банкам враховувати декілька важливих аспектів, які дозволять покращити порозуміння із ОГС, а саме співпрацювати з партнерськими організаціями, отримуючи консультації та підтримку, ділитись інформацією про причини занепокоєння, однак не відмовляти необґрунтовано від надання банківських послуг, вживати заходів належної перевірки, що дозволяє уникнути ризику та відкриває сектор для підтримки та регульованої банківської діяльності.

Марія Полоз, юристка ЦЕДЕМ, висвітлила фактори, які можуть свідчити про зниження рівня ризику НПО, та приклади їх виявлення та застосування.

Вона зауважила, що діяльність ОГС в умовах війни є однією із запорук перемоги України, в той час як перешкодою для ефективної роботи є визнання ОГС високо ризиковими, як це вказано в Незалежній оцінці ризиків 2022. Пані Марія наголосила на тому, що мають бути враховані та застосовуватись рекомендації ФАТФ, які автоматично не визнають НПО високо ризиковими, а тому на даний час актуальним є проведення якісної та обґрунтованої секторальної оцінки НПО.

Із записом тренінгу можна ознайомитись за посиланням.

Серія тренінгів організована в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.