ЦЕДЕМ долучився до Ukraine Recovery Talks про відновлення медіа напередодні URC 2024 у Берліні

June 12, 2024

10 червня мережа “Вікно Відновлення”, до якої входить ЦЕДЕМ, провела Ukraine Recovery Talks у Берліні про відновлення українських медіа, які постраждали від війни. Ця подія передувала Ukraine Recovery Conference (URC), що проходить у столиці Німеччини 11-12 червня 2024.

На заході виступили представники Європейського центру свободи преси та медіа, групи підтримки України в Європейській Комісії, Німецького фонду Маршалла, Альянсу українських організацій, мережі “Вікно Відновлення”, International Media Support та низки медіа і організацій громадського суспільства.

Учасники події обговорили виклики, з якими стикаються українські медіа під час війни, та закликали розглядати відновлення медіа як важливу складову відновлення України.

Одним із ключових спікерів події був Павло Бурдяк, аналітик Центру демократії та верховенства права. У своєму виступі Павло розповів про роль організацій громадянського суспільства у процесі відновлення незалежних українських медіа.

Павло Бурдяк поділився деталями про діяльність ЦЕДЕМ для підтримки українських медіа. Зокрема, він згадав про такі ініціативи:

– Моніторинг потреб українських медіа. ЦЕДЕМ регулярно проводить опитування для визначення актуальних тем для тренінгів, які цікавлять українських журналістів.

– Тренінги. Щороку ЦЕДЕМ організовує низку тренінгів для українських журналістів на різні теми, як-от: підвищення рівня цифрової безпеки, уникнення обмежень під час публікації чутливого контенту про війну у соціальних мережах, використання інструментів штучного інтелекту для підвищення ефективності роботи медіа тощо.

– Фахові консультації. Експерти ЦЕДЕМ регулярно надають фахові консультації щодо змін у сфері медійного законодавства, авторського права в журналістській роботі, захисту персональних даних та інших актуальних питань.

– Аналітичні матеріали. ЦЕДЕМ публікує аналітичні матеріали та дослідження, що можуть бути корисними для медіа, як-от: вплив трансформацій медійного законодавства на роботу журналістів, питання дезінформації та її розповсюдження, мінливі політики соцмереж в українському сегменті інтернету тощо. 

– Допомога з відновленням постів і акаунтів у соцмережах. Як довірений партнер Meta в Україні, ЦЕДЕМ допомагає українським медійникам оскаржувати випадки неналежного блокування постів і акаунтів у Facebook та Instagram. За минулі 3 роки фахівці ЦЕДЕМ подали понад 1000 звернень до Meta, 70% яких були успішними і призвели, зокрема, до відновлення багатьох публікацій і акаунтів.

– Адвокація інтересів медіа в Україні та закордоном. ЦЕДЕМ є учасником проєкту “Media in Recovery. Voices to be heard”, що реалізовується у межах програми International Training Program за підтримки International Media Support. Цей проєкт об’єднує представників медіасектору, організацій громадянського суспільства і держави з метою адвокації в Україні та на міжнародному рівні важливості відновлення медіа, постраждалих від війни. Учасники проєкту:

  • провели інтерв’ю з регіональними журналістами в Україні, щоб висвітлити проблеми, з якими вони стикаються. Ці інтерв’ю були опубліковані в Detector Media, NV, Recovery Window;
  • ініціювали відновлення одного із знищених регіональних медіа на Сумщині;
  • долучилися до розробки дорожньої карти Міністерства культури та інформаційної політики України щодо відновлення медіа під час та після воєнного стану;
  • просували тему відновлення медіа на великих конференціях та форумах в Україні і за кордоном, зокрема, Recovery Media Conference, Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа, Lviv Media Forum, Ukraine Recovery Talks;
  • опублікували відкрите звернення щодо Ukraine Recovery Conference “Відновлення медіа – невід’ємна частина відновлення України”, в якому: закликали включити тему відновлення медіа у програму конференції URC, спонукали український уряд комунікувати потреби української медіагалузі у відновленні на національному і міжнародному рівнях, наголосили на важливості включення медіа до програм відбудови, що реалізуються міжнародними партнерами. Це звернення підписали понад 120 українських і міжнародних організацій, і його передали Директорату Європейської Комісії з питань політики сусідства та переговорів з розширення (DG NEAR).

Така діяльність має на меті включити питання відновлення незалежних українських медіа в національний та міжнародний порядок денний.