Президент звільнив чотирьох членів Нацради, двох із них – призначив повторно

March 5, 2020

4 березня 2020 року Президент України своїми Указами №63/2020, №64/2020, №65/2020, 66/2020 припинив достроково повноваження чотирьох членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Зокрема, йдеться про Юрія Зіневича, Валентина Коваля, Сергія Костинського та Уляну Фещук, призначених за квотою Президента. Днем пізніше, 5 березня 2020 року Президент знову призначив Юрія Зіневича та Валентина Коваля членами Нацради відповідними Указами №67/2020, №68/2020

Згідно з пунктом 9 частини 1, частини 4 статті 9 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”, суб’єкт призначення (Президент – 4 члени, Верховна Рада – 4 члени) може достроково припинити повноваження обраних ним членів регулятора указом або постановою за результатами розгляду звіту Національної ради. Звіт про свою діяльність Нацрада оприлюднює не пізніше 1 лютого наступного за звітним року і надсилає його Президенту та до Верховної Ради України. 

Як відомо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення є колегіальним органом, який складається з 8 членів, 4 з яких призначає Президент, 4 – Верховна Рада. Строк дії повноважень членів ради – 5 років. При цьому, рада набуває повноважень за умови призначення як мінімум 6 членів органу.  Більше того, одна і та сама особа може бути призначена повторно лише один раз. Призначений повторно Юрій Зіневич обіймав посаду члена Нацради з 2019 року, а Валентин Коваль – з 2016 року. Звільнених Сергія Костинського та Уляну Фещук призначав Президент у вересні 2015 року. Право звільнити члена Нацради за результатами розгляду звіту у Президента та парламенту з’явилось у квітні 2014 року, раніше – існувала процедура відставки усього складу Нацради за умови висловлення недовіри з боку Верховної Ради та Президента України. 

Окрім цього, 4 липня 2019 року мали закінчитись повноваження інших членів Нацради, призначених за квотою Верховної Ради, а саме – першого заступника Ольги Герасим’юк, Олега Черниша та Олександра Ільяшенка. Однак у жовтні 2019 року були внесені зміни до законодавства, за якими вони продовжують виконувати свої обов’язки до дня призначення Верховною Радою України нових членів Національної ради, за винятком випадків дострокового припинення повноважень члена Нацради. Припинення повноважень члена Національної ради відбувається постановою Верховної Ради України, яка на альтернативній основі протягом двох місяців із дня припинення повноважень члена (членів) Національної ради має призначити нових членів Національної ради.

Фото: Facebook-сторінка Офіс Президента України