Чим небезпечний Telegram і чому це соцмережа без правил – пояснює Ігор Розкладай

May 4, 2023

Популярний серед українців месенджер Telegram знову опинився у центрі уваги після того, як 28 квітня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив: час оцінити роботу Telegram і визначити, чи треба його регулювати.

Втім, державі буде складно налагодити комунікацію з власниками Telegram, а користувачам слід дотримуватися правил, які захистять їх від дезінформації та витоку даних. Про це детально розповів Ігор Розкладай, заступник директора, головний юрист з медійного права Центру демократії та верховенства права у інтерв’ю для Українського радіо.

За словами Ігоря Розкладая, бум популярності Telegram стався у 2022 році. З’явилося багато інформації про війну, однак Facebook та Youtube виявилися не готовими до нових реалій, і зображення на цю тему потрапляли під заборону соцмереж. 

Тож багато користувачів, які хочуть називати росіян різними епітетами і ділитися зображеннями з поля бою, помандрували до Telegram. Ще одна причина – люди шукають у цьому месенджері оперативні новини.

Однак Telegram лишається єдиною соцмережею без правил. Компанія може собі це дозволити, адже з 2019 року її штаб-квартира перенесена до Об’єднаних Арабських Еміратів. І вона не дотримується медійного законодавства європейських країн чи США.

Тому заклики щось робити з Telegram, за словами Ігоря Розкладая, не завжди коректні, але небезпідставні. Втім, єдиний спосіб вплинути на контент у месенджері – звертатися до його власників. Але зараз комунікація з ними дуже слабка.

Користувачам же експерт радить кілька правил поведінки у цій мережі:

  • Якщо ви хочете підписатися на канал якоїсь організації чи медіа, не шукайте його в Telegram. Відкрийте сайт і перейдіть за посиланням. Адже одна з технологій росіян  – створювати клони каналів. Вони можуть публікувати ті самі повідомлення, що й оригінальні, але додаватимуть до них свої тексти.
  • Можна читати перевірені канали, але треба бути дуже обережним з анонімними. Адже це класичний для росіян спосіб просувати дезінформацію.
  • Не слід використовувати месенджер для конфіденційних розмов, спілкування з військовими. Краще обрати Signal чи приватні чати у WhatsApp та Instagram. За словами Ігоря Розкладая, у 2020 році затримані білоруські опозиціонери стверджували, що силовики режиму Лукашенка вираховували їх через Telegram.