День подяки волонтерам: які зміни потрібні, аби захистити їх під час війни

April 20, 2024

20 квітня у США відзначають День подяки волонтерам. Під час повномасштабної війни волонтерство стало основою стійкості України, тож ми дякуємо волонтерам щодня, але це – чудовий привід згадати про зміни, яких потребують українські волонтери.

Волонтери_ки допомагають всюди, зокрема і в районах активних бойових дій. Часто наражаючи себе на небезпеку, вони доставляють спорядження нашим захисникам та захисницям, а також допомагають місцевим. За даними Державної податкової служби, з початку повномасштабної війни кількість офіційно зареєстрованих волонтерів_ок зросла у 21 раз. Станом на грудень 2023 року було 6734 таких волонтерів_ок. Утім, значно більше людей, які займаються волонтерством, не повідомляють про це державу – і відповідно, не мають офіційного статусу волонтера_ки. 

Часто люди долучаються до волонтерства у межах неформальних волонтерських ініціатив. Нині доволі поширеним способом волонтерства є допомога громадам, які постраждали від російської агресії. Волонтери_ки допомагають розбирати завали, ремонтувати та відбудовувати, розвозять гуманітарні вантажі для постраждалих.

Наприклад, у 2022 році 2626 волонтерів_ок у межах активностей організації “Будуємо  Україну Разом” створили комфортні умови проживання для понад 5000 людей із громад, що постраждали від війни. До організації “Сміливі Відновлювати що допомагає людям, чиї будинки постраждали від війни, долучені понад 2200 волонтерів_ок. А у волонтерській спільноті “Б50” волонтерством займається 651 людина.

Один із найбільших викликів для волонтерів_ок сьогодні – їхня безпека. Коли волонтери_ки допомагають військовим і цивільним (будь то постраждалі від обстрілів чи мешканці прифронтових зон), вони постійно ризикують своїм життям та здоров’ям. Однак, на жаль, більшість волонтерів_ок не мають можливостей, аби відшкодувати будь-які втрати у цих ризикованих ситуаціях. 

Закон України “Про волонтерську діяльність” надає можливість організаціям, що залучають волонтерів_ок, застрахувати волонтерське життя та здоров’я, на період їхньої роботи. Однак, на практиці ця можливість фактично не використовується.

Неприбуткові організації не страхують волонтерів_ок через надмірне податкове навантаження та відсутність достатніх фінансових ресурсів. Так, на сьогодні громадські та благодійні організації, що хочуть застрахувати волонтерів_ок, з якими співпрацюють, мають не просто оплатити страховий поліс (за страхування життя і здоров’я волонтера_ки). Таким організаціям потрібно також нарахувати та сплатити податки: 19,5% від вартості такого страхового поліса. Адже суми страхових платежів, сплачені будь-якою особою резидентом за іншу людину оподатковуються на загальних підставах: 18% податку на доходи фізичних осіб та 1.5% військового збору (п. 164.2.16 п. 164.2 статті 164 Податкового кодексу України). Більшість організацій не мають достатнього фінансування, аби покрити не лише витрати на страхування волонтерів_ок, а і невиправдані податки.

А коли немає попиту з боку благодійних та громадських організацій, страхові компанії не мають і стимулу розробляти спеціальні страхові продукти для волонтерів_ок. Зрештою, якщо відсутня стала практика страхування, то й самі волонтери_ки нічого не знають про можливість застрахуватись. Так коло замикається.

Щоб змінити цю ситуацію та забезпечити страхування життя та здоров’я волонтерів_ок, важливо звільнити від оподаткування вартість страхових полісів для волонтерів_ок. Ми закликаємо уряд, страхові компанії та організації, що залучають волонтерів_ок, розглянути пропозицію зменшення податкового навантаження щодо страхування волонтерів_ок, розробити спеціальні страхові продукти та спростити процедуру страхування волонтерів_ок. 

Ми віримо, що разом ми зможемо забезпечити наших волонтерів_ок не лише словами вдячності, але й реальним захистом та підтримкою, на які вони заслуговують. Ми хочемо, щоб кожен волонтер чи волонтерка були впевнені, що його_її безпека і благополуччя це пріоритет для українського суспільства. Щоб ці заклики не лишались порожніми словами, Україні необхідно звільнити волонтерів_ок від додаткового оподаткування їхнього страхування.