Додаткові 9,35 мільярда гривень: як державний бюджет виграв від гармонізації акцизів на тютюнову продукцію

November 8, 2021

З 2021 р. всі тютюнові вироби оподатковуються на рівних однакових умовах – як сигарети, так і ТВЕНи. Відповідно до Закону 466-IX вже з 1 січня 2021 року акциз на ТВЕНи – айкос, гло, тощо зрівнявся із акцизом на звичайні сигарети, а тому щороку буде підвищуватися на 20% до 2025 р.

Таке зрівняння акцизів підтримує й голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“Наприклад, ми підвищили на 320% акциз на IQOS і за результатами 10 місяців 2021 року бюджет отримав 11,5 млрд. грн, що на 9,353 млрд. (або на +534,9%) перевищує надходження аналогічного періоду минулого року. Надприбутковий товар мав акциз на 320% менше за акциз на сигарети з фільтром. Хіба це не корупція? Це не що інше як прояв лобіювання тютюновими компаніями занижених ставок на таку продукцію.”

Отже, підвищення акцизу є кроком до впровадження позитивних змін у податковій політиці та надходженню в державний бюджет коштів від реалізації таких хітсів (стіків ТВЕН) для пристроїв як айкос та гло.

Нагадуємо, що під час засідання податкового комітету 7 вересня депутати відхилили поправки № 55 та №64 до законопроєкту про поштові пересилки №4278, які передбачали зниження на 30% акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН), що використовуються з електронними пристроями, наприклад, айкос, гло.

Таким чином, влада відкинула ідею зниження акцизів на ТВЕН та зберегла ефективне рішення, запропоноване громадськістю, про гармонізацію акцизів на ТВЕН та сигарили до рівня сигарет.