Додаткові тренінги антикорупційної школи проведено на Тернопільщині

July 12, 2016

11 та 12 липня активістів Чорткова та Кременця на Тернопільщині вчили експерти Майстерні активних громадян Ігор Ковалик та Ольга Мазаєва. На тренінгах учасники обговорювали теми корупції та конфлікту інтересів, доступу до публічної інформації, системи антикорупційних органів, звернення до них та до суду.

Учасники тренінгу у м. Чорткові загострювали увагу на кричущих проявах корупції в органах місцевої влади, на небажанні нового міського голови Чорткова виконувати передвиборну обіцянку та викривати злочинні дії минулої влади. Багато питань у учасників викликала теми, які стосувались нових антикорупційних органів, та звернень до них. «Місцеві правоохоронні органи наскрізь прогнили і не бажають розслідувати очевидні і доведені корупційні злочини, навіть при наявності відкритих кримінальних проваджень. Остання надія на новостворене НАБУ. Будемо сподіватись, що бюро не підведе і не зрадить очікування народу», – сказав на тренінгу громадський активіст Андрій Гіль, який уже більше 5-ти років бореться за дотримання законності.

Після закінчення тренінгу експертам були надані матеріали на корумпованих слідчих Чортківської поліції для передачі атестаційній комісії по атестації поліції Тернопільської області.

Заключний антикорупційний тренінг у Кременці був організований за неоціненної допомоги Вікторії Іваницької – директор Кременецького районного інформаційного центру «Діалог».

16 громадських активістів та 2 чиновники Кременецької міської ради ( в тому числі юрист ради), окрім традиційних тем додаткових тренінгів за проханням організаторів також розглянули тему дифамаційних позовів. Дуже жвавий інтерес учасників, особливо журналістів і блогерів, викликала інформація про можливості застосування оціночних суджень в підготовці резонансних матеріалів.

Традиційно багато питань викликала тема формування та функціонування нових антикорупційних органів. Активісти з нетерпінням очікують утворення їх регіональних відділень, а тим часом збирають «компромат» на місцевих корупціонерів. Старим правоохоронним органам уже ніхто не довіряє, незважаючи на нібито проведені в них «реформи». «МАГ робить грандіозну справу, йдучи в райони, навчаючи людей. Очікуємо на нові теми і нові тренінги. В свою чергу гарантуємо підтримку і повне сприяння», – сказала Вікторія Іваницька.