Двохвилинний експерт: короткий довідник про тютюнові та нікотинові вироби

August 6, 2022

Великі тютюнові компанії заявляють, що хочуть остаточно припинити продаж сигарет. Як? Представляючи нові продукти, які, за словами тютюнових виробників, можуть допомогти існуючим курцям кинути палити, як би абсурдно це не звучало.

Але що таке нові продукти і чи відрізняються від традиційних сигарет?

Що таке вейпи (електронні сигарети)?

Вейпи або електронні сигарети містять батарею, яка використовується для нагрівання рідини, яку можна вдихати у вигляді аерозолю. Рідина (відома як «сік для вейпа» або «електронна рідина»)  містить нікотин, а також пропіленгліколь або гліцерин, воду та ароматизатори. Ви можете отримати соки без нікотину. Вейпи не містять тютюну.

Деякі вейпи можна заряджати та/або повторно заправляти. Інші утилізуються, коли закінчиться рідина.

Ще один продукт без тютюну – це так звані нікотинові “паучі”. Це маленькі пакетики, які містять нікотин, рослинні волокна, воду, підсолоджувачі та ароматизатори. Люди тримають їх у роті, між яснами та щоками або яснами та губами. Ковтати їх не можна.

Що таке тютюнові вироби електричного нагрівання (ТВЕНи)?

Особливість пристроїв для нагрівання тютюну, зокрема IQOS, glo, в тому, що вони нагрівають тютюн без його спалювання. Вони містять нікотин, добавки і можуть бути ароматизовані. Вони відомі як бездимні пристрої для куріння або вироби, що не підпалюють. 

Є й інші способи вживання тютюну, не спалюючи його:

  • Жувальний тютюн

Ця форма висушеного тютюну може бути використана у формі прямого або скрученого листя. Люди кладуть це між яснами та щоками або між яснами та губами.

  • Снюс

Різаний тютюн, розсипчастий або в маленьких пакетиках. Як і жувальний тютюн, його кладуть до рота.

  • Розчинний тютюн

Продається у вигляді смужок, стіків і таблеток для розсмоктування, цей вид тютюну розчиняється в роті, і його не потрібно випльовувати.

Які продукти курять люди?

«Традиційна» продукція передбачає спалювання тютюну:

  • Сигарети

Зазвичай білі паперові трубки, які містять оброблений тютюновий лист або суміш тютюну та іншої речовини, сигарети спалюють, а дим вдихають через рот.

  • Сигари і сигарили

Сигари – це трубки з крутого тютюнового листя (або суміші тютюну та іншої речовини), загорнуті в натуральний тютюн. Їх спалюють, а дим вдихають ротом. Сигарилло – коротка вузька сигара.

  • Сипучий тютюн

Використовується для самокрутних сигарет.

Що таке взагалі тютюн і нікотин?

  • Тютюн – це рослина-представник родини пасльонових, до якої входять томати, баклажани, петунія, картопля, дурман. Ці рослини використовувалися людьми як джерела їжі та ліків протягом століть, і вони також відіграли важливу роль у наукових дослідженнях.
  • Нікотин – це хімічна речовина, що міститься в рослинах із родини пасльонових, і в особливо великих кількостях утворюється в рослинах тютюну. Він є стимулятором центральної нервової системи і викликає звикання до нікотиновмісних речовин. Його також можна зробити синтетичним шляхом.