Як екстрені коридори можуть вже скоро рятувати життя українців

February 13, 2023

Матеріал опубліковано на платформі “Liga.net”

Чи знали ви, що у медиків є поняття “золота година”, за яку треба надати допомогу потерпілим у аварії чи іншій надзвичайній ситуації? Звісно, далеко не завжди в запасі є цілих 60 хвилин, але суть незмінна – що швидше постраждалий отримає медичну допомогу, то більші його шанси вижити. 

Проте ці рятівні хвилини може вкрасти звичний для більшості водіїв затор на підʼїзді до Києва, Львова, Одеси, та й будь-якого іншого обласного центру. Медики, рятувальники та поліція, які поспішають на місце ДТП, ракетного обстрілу чи будь-якої іншої надзвичайної ситуації, витрачають час у корках. Адже навіть якщо водії щиро хочуть допомогти і намагаються роз’їхатися, у них просто немає місця для маневру.

Правило, яке запобігає цій проблемі, вже працює в Польщі, Німеччині, Австрії, Чехії та інших країнах Європи, і це – формування екстреного коридору

Головна його перевага – водії формують коридор заздалегідь, ще до того, як побачать проблисковий маячок будь-якої з екстрених служб. Якщо автівка під’їздить до корку або потрапила в “тягнучку” (де швидкість менша за 10 км/год), то ті, хто рухається в крайній лівій смузі притискаються ліворуч, у решті смуг – праворуч. 

І таким чином, водії звільняють смугу завширшки 3 метри, де зможуть проїхати рятувальники, які поспішають на місце ”прильоту”, швидка, яка рятує нашого захисника, або поліцейські, яким необхідно зафіксувати воєнний злочин.

Як ектрений коридор працює на практиці можна побачити на відео.

В європейських країнах таке правило діє на дорогах за межами населених пунктів, адже в місті об`їхати корок можна іншою вулицею або скориставшись смугою громадського транспорту. Якщо адаптувати закордонний досвід до українських реалій, таке правило можна втілити на практиці на дорогах державного значення з розділювальною смугою, де є дві або більше смуг руху в одному напрямку.

Водночас, самі лише зміни до Правил дорожнього руху не гарантуватимуть вирішення проблеми. Як доводить практика, якщо за порушення правила не штрафують (або сума є мізерною) – його не виконуватимуть. Саме тому в країнах, де працює правило екстреного коридору, здебільшого встановлена відповідальність за його порушення – від близько 100 євро штрафу в Польщі до 2180 євро у Бельгії та Австрії.

Обговорення запровадження правила формування екстреного коридору в Україні вже триває. В грудні 2022 року Центр демократії та верховенства права, Асоціація аудиторів безпеки автомобільних доріг та ГО “Vision Zero” спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерством охорони здоров’я, Департаментом патрульної поліції та Державною службою України з надзвичайних ситуацій обговорили проєкт Постанови про внесення відповідних змін до Правил дорожнього руху та супровідні документи, і дійшли згоди щодо необхідності екстрених коридорів в Україні.

Тож, сподіваємось, вже незабаром на українських дорогах запрацює правило, яке рятує життя.

Фото: Вікіпедія