Етичні виклики рослідувальної журналістики: ЦЕДЕМ, ІРРП, НМР та журналісти-розслідувачі провели спільну дискусію

July 31, 2023

ЦЕДЕМ спільно з Інститутом розвитку регіональної преси (ІРРП) та Незалежною медійною радою (НМР) організували успішну експертну онлайн-дискусію на тему “Презумпція невинуватості: етичні виклики в розслідувальній журналістиці”. Захід, що відбувся 31 липня 2023 року, зібрав 16 журналістів і медійних експертів, зокрема представників “Суспільного”, “Схем: корупції в деталях», “ІА “Центру журналістських розслідувань”, “МедіаДоказу” “Харківського антикорупційного центру”, Nikcenter, “Запорізького центру розслідувань”, “Слідства.Інфо”, ІРРП, НМР, IMS і КЖЕ. 

Розслідувальна журналістика відіграє надзвичайно важливу роль у виявленні правди про події у країні, проте вона також стикається з етичними проблемами, які можуть впливати на якість розслідувань і довіри до медій. 

Дискусія мала на меті обговорити етичні виклики в розслідувальній журналістиці та знайти спільні рішення для їхнього подолання. Під час заходу експерти розглядали зміну етичних стандартів під час війни, проблеми висвітлення сексуального насильства й ідентифікацію осіб як колаборантів до судового вироку. Окрім того, учасники з’ясовували, як зберегти баланс між правом на справедливий суд та обов’язком журналістів дотримуватися презумпції невинуватості. Не оминули увагою і проблеми акредитації на ворожих територіях та можливі ризики для медійників, а також етичність доступу до певних територій без відповідних дозволів.

Фахівці дійшли згоди, що одним із ймовірних варіантів вирішити ці етичні проблеми є корективи журналістських стандартів і підходів, аби вони відповідали воєнному часові. Учасники підтримали ідею провести внутрішньоредакційні тренінги щодо стандартів та етики для забезпечення високого рівня професіоналізму та відповідальності. Також наголосили на важливості переглянути деякі підходи, що можуть виявитися застарілими за сучасних умов.

Підсумовуючи експертну дискусію, переконані: подальші вивчення й обговорення етичних викликів у розслідувальній журналістиці – украй необхідні. ЦЕДЕМ, ІРРП, НМР та всі залучені планують спільно працювати над розробкою рекомендацій для покращення якості розслідувань і збереження журналістської етики.