НБУ ухвалив істотні зміни до правил банківського фінмоніторингу: що потрібно знати ОГС

September 25, 2023

07 вересня 2023 набрали чинності зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу (постанова від 19 травня 2020 року №65).

Головна новація – Нацбанк посилив заходи фінансового моніторингу щодо всіх юридичних осіб, які є клієнтами банків. Зокрема й ОГС

Відтепер банки мають з’ясовувати обсяг фінансових операцій, які планує проводити клієнт протягом місяця. При цьому клієнт повинен самостійно чітко вказати максимальну суму операцій клієнта. У попередній редакції достатньо було визначати їх орієнтованій обсяг.

При цьому банк має перевірити: чи є у клієнта фінансова можливість проводити заплановані операції? Тож коли ОГС вказують у своїх анкетах клієнта обсяг операцій, треба робити це максимально точно і  обґрунтувано.

Адже якщо перевищити цю суму, банк буде зобов’язаний за 10 робочих днів проаналізувати фінансові можливості такої ОГС, а за потреби – і з’ясувати, чому вона вийшла за межі ліміту.

Крім того, НБУ розширив перелік індикаторів підозрілості фінансових операцій, передбачивши нові:

  • перевищення більш ніж у два рази максимальної місячної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин / оновленої під час його обслуговування;
  • нетипова активність за рахунками клієнта.

Якщо є такі індикатори – банк отримує підставу зупинити фінансові операції клієнта.

Важливо, що НБУ зобов’язав банки до кінця 2023 року актуалізувати анкети клієнтів, врахувавши зміни.

Тож аби уникнути можливої зупинки своїх операцій, ОГС слід пам’ятати, що:

  1. Верхня/максимальна сума фінансових операцій на місяць, вказана в анкеті клієнта, має ґрунтуватись на реальних показниках.
  2. Якщо банк звертається – треба актуалізувати анкету клієнта, врахувавши оновлені вимоги (адже банки зобов’язані зробити це до кінця 2023 року).
  3. Якщо ОГС планує змінювати максимальну суму фінансових операцій на місяць – потрібно завчасно актуалізувати анкету клієнта, аби  не наразитися на зупинку транзакцій.

Якщо у вас залишаються питання, юристи ЦЕДЕМ будуть раді вас проконсультувати. Також рекомендуємо ознайомитися з матеріалами щодо банківського обслуговування ОГС, які ЦЕДЕМ підготував раніше.

Цей матеріал підготовлений ЦЕДЕМ в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).