Нульова смертність на дорогах Київщини: розроблено план дій

November 30, 2017

Як зменшити смертність на дорогах Київщини до нульової позначки – такою була основна тема Форуму «Нульова смертність на дорогах Київщини», організованого Київською  ОДА у партнерстві з Центром демократії та верховенства права, ГО «Vision Zero» та Торгово-промисловою палатою України. Участь у заході взяли: голова Київської ОДА, мери міст та керівники усіх районів Київщини, представники Міністерства інфраструктури, Національної поліції, громадських організацій.

Учасники форуму запропонували шляхи вирішення проблем, ключовою з яких є аварійність на шляхах національного та міжнародного значення. Зокрема, експерти з інфраструктури презентували концепцію будівництва інженерних проектів для безпеки руху: острівців безпеки, підвищених пішохідних переходів та перехресть, розв`язок, систем освітлення. Під час обговорення були презентовані успішні проекти з безпеки руху, реалізовані у Івано-Франківську. 

На думку учасників заходу, зменшити кількість смертей на дорогах можна, запровадивши інфраструктурні заході та забезпечивши співпрацю у цьому напрямку на всіх рівнях. Окремо експерти наголосили на важливості встановлення острівців безпеки для пішоходів.

Під час форуму, координатор Кампанії «За безпечні дороги» Центру демократії та верховенства права Олеся Холопік презентувала пропозиції громадського та експертного середовища щодо державної політики у сфері безпеки руху. Було відзначено, що для реальних змін необхідна робота у двох напрямках – впровадження інфраструктурних рішень та зміна поведінки громадян. Для неї необхідна як сувора відповідальність та невідворотність покарання, так і просвіта, соціальні кампанії, спрямовані на інформування усіх учасників дорожнього руху.

За словами експертки ЦЕДЕМ, ключовими факторами аварійності наразі є перевищення швидкості, керування у стані алкогольного сп’яніння, ігнорування ременів безпеки та відволікання водіїв на мобільні пристрої. “Для усунення цих факторів необхідне відновлення контролю за швидкістю, шляхом запровадження автоматичної фіксації порушень, а також суттєве підвищення штрафів за ігнорування ременів та користування мобільними пристроями за кермом. Одночасно з цим повинні проводитись  інформаційно-просвітницькі кампанії , спрямовані на пояснення важливості ременів безпеки та ступінь загрози мобільних пристроїв.

За підсумками обговорення, учасники Форуму «Нульова смертність на дорогах Київщини запропонували програму законодавчих та інфраструктурних змін для зменшення смертності на дорогах.

План змін викладений у резолюції, ухваленій за підсумками Форуму. Вона передбачає, зокрема, проведення  державної політики, спрямованої на створення інфраструктурних рішень для безпеки руху та ухвалення законодавчих змін щодо посилення відповідальності за порушення правил безпеки на дорогах.