Експерт Кампанії “За безпечні дороги” виступив на Всеукраїнському форумі міської мобільності

April 30, 2023

26 квітня Микола Ільчук, експерт з адвокації Кампанії за безпечні дороги, виступив на Всеукраїнському форумі міської мобільності із темою “Поведінковий фактор: зміна державної політики щодо відповідальності за порушення правил дорожнього руху”.

Всеукраїнський форум міської мобільності, який відбувся 26-29 квітня – це майданчик для діалогу між представниками центральної влади та місцевого самоврядування, експертами у сфері міської мобільності, транспорту та інфраструктури, представниками бізнесу і громадських організацій. Під час заходу учасники обмінювалися досвідом, ознайомлювалися з найкращими практиками та складали плани для подальшої роботи.

Експерт Кампанії розповів зокрема про “поведінковий фактор” у зміні державної політики щодо безпеки дорожнього руху. Адже Кампанія “За безпечні дороги” провела велику роботу, аналізуючи і систематизуючи іноземний досвід. На прикладі Ірландії, Німеччини, Польщі та Сербії ми напрацювали деякі пропозиції, які варто впровадити в Україні.

Ключові пропозиції:

  1. Вдосконалити градацію грошових штрафів за перевищення швидкості.
  2. Створити систему штрафних балів.

Як пояснив Микола Ільчук, перший пункт впровадити простіше. Ба більше, вже є законопроєкт 6523, готовий до другого читання. Він стане кроком вперед порівняно з теперішньою ситуацією. А от система штрафних балів – складніша реформа, для якої потрібна низка умов. Існують і ризики: їх слід завчасно передбачити та уникнути.

Тому одним із завдань Кампанії є вести діалог та узгодити єдине бачення всіх зацікавлених сторін (народних депутатів, поліції, урядовців, громадського сектору та водіїв загалом). Завдяки цьому вдасться напрацювати та впровадити якісні комплексні зміни!

Переглянути презентацію ви можете за посиланням (час початку – 06:54:20).