Громадські активісти вручили Верховній Раді тютюнову ялинку за бездіяльність

December 10, 2018

грудня 2018 р. біля Верховної Ради України громадська організація «Життя» спільно з партнерами з коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» провели акцію-перформанс, на якій висловили протест проти бездіяльності Парламенту у розгляді антитютюнових законопроектів №4030а та №2820.

Верховна Рада VIII скликання за понад 4 роки своєї роботи не спромоглася розглянути жодного законопроекту про захист людей від шкідливого впливу тютюну. За цей час тютюнова індустрія розгорнула широкомасштабну агресивну маркетингову кампанію, націлену на дітей та молодь, для залучення нових курців.

«Законопроект 4030а захистить дітей та молодь від маніпулятивної  викладки тютюну. Дослідження свідчать, що юнацтво, яке наражається на рекламну викладку сигарет у магазинах, має на 64% більший ризик почати курити», – розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Для залучення молодого покоління до куріння використовують рекламну викладку сигарет, їх розміщують на рівні очей дитини, щоб сигарети було зручно розглядати; продають ароматизовані сигарети зі смаковими добавками та ароматизованими капсулами; вільно рекламують та продають електронні сигарети неповнолітнім.

«За чинним українським законодавством немає обмежень щодо продажу неповнолітнім електронних сигарет та наповнювачів до них, у тому числі нікотинових. Тютюнова індустрія користується цією законодавчою прогалиною. Проте, відповідно до рекомендацій ВООЗ, Україна має встановити чіткі законодавчі обмеження щодо обігу та вмісту електронних сигарет», – зазначив Петро Король, юрист Центру демократії та верховенства права.

Понад 18% дітей віком 13-15 років постійно курять електронні сигарети в Україні. Виправити цю ситуацію та захистити дітей від куріння електронних сигарет зможе законопроект №2820. Проте за понад 3 роки парламент не розглянув його попри рекомендацію профільного Комітету з питань охорони здоров’я.

Дмитро Купира, координатор з адвокації ГО «Життя» зауважив, що: «Тютюнове лобі у Верховній Раді має безпосередній вплив на ключових гравців. Саботаж розгляду антитютюнових законопроектів грає на руку виключно тютюновій індустрії, яка в цей час залучає нових курців. Щороку від хвороб, викликаних курінням, помирає 85 тисяч громадян, більшість з них були курцями, а це означає, що стільки ж нових людей тютюнові корпорації мають підсадити на нікотинову залежність для збереження своїх доходів».

Учасники закликали депутатів Верховної Ради і зокрема спікера парламенту Андрія Парубія якнайшвидше розглянути антитютюнові законопроекти №4030а та №2820.