Громадськість закликає парламент терміново ухвалити законопроекти по підвищенню безпеки дорожнього руху в Україні

September 10, 2018

Ми, представники громадських організацій – учасники Кампанії “За безпечні дороги”, закликаємо Парламент невідкладно розглянути та підтримати законопроекти по підвищенню безпеки дорожнього руху в Україні.

Щодоби на дорогах України гине не менше 10 осіб. Масштаби дорожньо-транспортного травматизму в Україні значно перевищують аналогічні показники більшості держав світу. Жахливі автокатастрофи у 2017 році актуалізували питання безпеки на дорогах, які потребують негайного вирішення, у першу чергу, на законодавчому рівні.

Зараз у Верховній Раді на розгляді перебувають два надзвичайно важливі законопроекти – урядовий №7286 та законопроект №8492, розроблений за участі експертів Кампанії “За безпечні дороги”. Перший законопроект був у порядку денному Верховної Ради на 6 вересня 2018, проте так і не був розглянутий депутатами. Документ зокрема націлений на посилення відповідальності за керування транспортом у нетверезому стані, збільшення строку накладення адміністративних стягнень, введення штрафу за непередачу документів на право керування транспортним засобом та інше. Законопроект №8492, спрямований на підвищення штрафів за некористування ременями безпеки та мотошоломами, 5 вересня 2018 року був рекомендований профільним комітетом. Таким чином, обидва законопроект готові до розгляду у Верховній Раді України.

Дві жахливі аварії у Миколаївській та Житомирській областях, у яких за один день, 20 липня, загинуло близько 20 людей, стали “чорною п’ятницею” на дорогах України. Після цих подій Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що буде звертатись до депутатів з проханням розглянути у перші пленарні тижні законопроекти щодо безпеки на дорогах.

Цими вихідними в Одесі сталась жахлива трагедія, яка повторює минулорічні події у Харкові. Адже всього за кілька хвилин загинули двоє безневинних перехожих, які стали жертвами чужого ігнорування правил безпеки дорожнього руху. Такі трагедії мають нагадати кожному громадянину та владі про нагальну потребу вдосконалювати законодавство та встановлювати контроль й відповідальність за порушення важливих правил дорожнього руху.

Кампанія “За безпечні дороги” приєднується до вимог Голови Уряду та закликає Верховну Раду невідкладно включити до порядку денного та ухвалити:

  • Проект Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху №7286;
  • Проект Закону України Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами) №8492.