У Києві розпочався ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства

September 14, 2023

14 вересня у Києві розпочався ІІІ Форум правових реформ для громадянського суспільства, який пройшов під девізом “Стати сильнішими під час війни”. Захід став частиною програми Тижня громадянського суспільства в Україні. Його організували ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) в рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Форум триває два дні і виступає майданчиком для всеукраїнської дискусії про прогрес у покращенні правового поля для організацій громадянського суспільства у воєнний час. Аби всі учасники лишалися в безпеці, форум провели у підземному приміщенні, захищеному від повітряних загроз.

Під час Форуму представили Третій щорічний конкурс історій “Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці”, покликаний зібрати найкращі історії успіху і таким чином популяризувати співпрацю на всіх рівнях.

“Комунікація конкретних історій – це те, що має надихати як громадські організації, так і бізнес та владу до співпраці. Таких прикладів, безумовно, і так багато. Однак постійна увага, нагороди для переможців – це те, що довело успішність на практиці. Завжди тішило, коли переможці писали про історії, виставляли світлини, пишалися. Цей дух змагання точно додає енергії для створення нових історій. Адже саме в синергії твориться перемога”, – наголосив Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції.

Зазначимо, що конкурс проводить проєкт “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Національною соціальною службою України.

“Дуже символічним є те, що форум припадає на День демократії і Тиждень громадянського суспільства в Україні. Цьогоріч форум зібрав понад 300 учасників: представників громадянського суспільства, міжнародних організацій, органів державної влади, місцевого самоврядування. Також є представники бізнесу та міжнародних організацій”, – відзначила Олеся Холопік, директорка ЦЕДЕМ.

Вона анонсувала, що основною метою форуму стане створення платформи для обговорення прогресу реалізації Карти правових реформ, викликів демократії під час війни, перешкод для волонтерів і надавачів гуманітарної допомоги. І, звісно, пошук відповідей та рішень для даних викликів. 

Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, наголосив, що в Україні ще до великої війни діяло понад 100 тисяч громадських організацій. І 80% ОГС продовжують виконувати свою місію.

“Коли люди об’єднуються навколо певних проблем і викликів, вони й створюють громадянське суспільство. Воно починається з громадської активності, коли беруться за вирішення тих чи інших проблем. Сьогодні громадянське суспільство об’єднане з іншими секторами: владою, бізнесом, міжнародними партнерами, медіа. Разом ми потужні”, – наголосив він.

У перший день форуму учасники обговорювали досягнення у втіленні Карти правових реформ для громадянського суспільства та нові виклики, породжені війною. Особливу увагу приділили безпеці волонтерів: наступні панелі були присвячені страхуванню життя та безпеки волонтерів, їх захисту та механізмам, завдяки котрим ОГС можуть перевіряти своїх партнерів.

 Переглянути відео з першого дня Форуму