Календар позачергових виборів до парламенту 2019

May 31, 2019

Виборчий процес до позачергових парламентських виборів у розпалі. 31 травня – останній день для утворення окружних виборчих комісій. ЦЕДЕМ підготував Календар позачергових виборів до парламенту 2019 та закликає стежити за перебігом виборчого процесу.

Так, до 10 червня триває можливість висування кандидатів у депутати партіями на своїх з’їздах, після чого партії/самовисуванці зможуть до 20 червня подати документи для реєстрації до Центральної виборчої комісії. 29 травня ЦВК вже зареєструвала першого кандидата на виборах.

До 8 липня у кандидатів в народні депутати України все ще залишатиметься право на відмову балотуватися та скасувати їхню реєстрацію. Таким чином, остаточний список кандидатів, за яких зможемо голосувати, отримаємо 10 липня.

Коли ж розпочнеться передвиборна агітація? Тут у кожної партії/кандидата свій термін, оскільки розпочинати агітацію партії/кандидати можуть на наступний день після реєстрації ЦВК. Однак, завершується передвиборна агітація для всіх кандидатів у народні депутати України одночасно – опівночі 19 липня.

З 24 травня кожен виборець може змінити місце для голосування. Звертаємо вашу увагу, що тепер для цього потрібно подати до відділу ведення Державного реєстру виборців лише паспорт і заяву (!), жодних підтверджуючих документів, як от залізничні квитки, договори оренди тощо, що подавались на попередніх виборах, подавати не потрібно. Нагадуємо, що змінити місце для голосування можливо до 15 липня 2019 року.

Коли ж очікувати результати виборів? До 10 серпня країна дізнається імена народних обранців, що представлятимуть її інтереси в парламенті найближчі 5 років.