Кардіохірург Сергій Сіромаха: «Куріння матері може вплинути на дітей її доньки»

September 16, 2021

Чому «помолодшали» хвороби серця і як переконати пацієнтів кинути палити – в інтерв’ю з головним лікарем Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова

Третє інтерв’ю циклу розмов з лікарями – з кардіохірургом Сергієм Олеговичем Сіромахою, головним лікарем Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова. Щорічно в Інституті проходять обстеження понад 30 тис. людей з хворобами серця і судин та проводиться більше ніж 5,5 тисяч операцій на серці, рівень якості та результати яких відповідають кращим світовим стандартам.

Нагадаємо, що розмови про шкоду куріння та захист українського суспільства від цієї шкідливої звички ініційовані Mind.ua та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ). Як лікарі-практики, наші співрозмовники аналізують вплив тютюнових виробів на здоров’я. Як люди, що мають вплив на політику у сфері охорони здоров’я, розповідають, яких змін потребує українське антитютюнове законодавство, щоб відповідати європейським стандартам та захистити здоров’я нації.

– Чи правда, що куріння – одна з головних причин серцево-судинних захворювань (ССЗ)? Як пов’язані між собою ці явища?

– Існують масштабні рандомізовані дослідження, які доводять, що куріння – один з головних факторів формування ССЗ – і напряму, і як причина інших хвороб, які, своєю чергою, провокують хвороби серця та судин. Головну небезпеку становить власне нікотин. Це легкий наркотик, який діє на дофамінові рецептори, викликаючи відчуття ейфорії, і призводить до звикання. По-перше, він стимулює викид адреналіну і викликає звуження судин в організмі. Доведено, що протягом 30-40 хвилин після вживання нікотину у людини спостерігається тривалий спазм судин, а артеріальний тиск підвищується приблизно на 10 пунктів. Тобто, якщо ваш звичайний показник 120/80, то після сигарети матимете 130/90 – а це вже межа норми, а інколи й патологія.

По-друге, нікотин сам по собі викликає пошкодження внутрішньої вистілки коронарних артерій. Де є пошкодження – завжди є запалення, де є запалення – є місце для утворення тромбу й атеросклеротичних бляшок.

По-третє, речовини, що містяться у тютюновому димі, призводять до згущення крові та можуть викликати утворення тромбів. А якщо є звуження судин (наприклад, спазм в результаті куріння) і є тромб – виникає зупинка кровотоку, а нижче цієї зупинки є інфаркт або інші ушкодження тканин. На великій кількості пацієнтів доведено, що куріння скорочує життя приблизно на 10 років – саме через такий вплив на судини і кров. Крім того, є ще дві патології, напряму пов’язані з курінням. Перше – це периферійне захворювання судин, яке вражає судини нижніх кінцівок і викликає переміжну кульгавість. З таким діагнозом інколи навіть доводиться ампутувати ноги.  І друге – це аневризма черевної аорти, головної судини в нашому організмі. Це захворювання може призвести до її розшарування чи навіть розриву, а це – миттєва смерть.

До речі, якщо людина палить, то і реабілітація після операції на серці дається їй набагато важче. Головна причина – вражені тютюном легені, в яких виділяється велика кількість мокротиння. Через це зазвичай доводиться пролонгувати штучну вентиляцію, а це не надто приємно і корисно для людини.

– Як довго треба палити, щоб сформувалася дофамінова залежність і такі серйозні хвороби?

– З приводу дофамінової залежності, мабуть, немає досліджень, коли саме вона формується. Але доведено, що вплив на серцево-судинну систему не залежить від дози нікотину. Він буде так і так. Звичайно, чим вища доза, тим більші проблеми, але навіть п’ять цигарок на день – це ризик розвитку ССЗ, які врешті-решт приведуть вас до лікаря. Звісно, це не станеться одразу, знадобляться роки, тому через відсутність миттєвого ефекту люди не помічають шкідливого впливу і не ставляться до куріння, як до дуже шкідливого задоволення.

Кардіолог Сергій Сіромаха: «Куріння матері може вплинути на дітей її доньки»

– Який відсоток ваших пацієнтів палить?

– Якщо казати про пацієнтів з ішемічною хворобою серця та інфарктами або у передінфарктному стані, 70% з них – курці. Іноді трапляються пацієнти без шкідливих звичок, з генетично детермінованими аномаліями або з хворобами після перенесеної коронавірусної інфекції.

– А якщо куріння вже призвело до розвитку ССЗ, чи не пізно кидати палити? Чи рекомендуєте ви своїм пацієнтам перестати вживати сигарети, раз в них вже хворе серце, а відмова від звичного – це стрес?

– Лікуючи пацієнтів, ми орієнтуємося на доказову медицину, власний досвід, а також рекомендації ВООЗ та колег з Європейського товариства кардіологів, які однозначно стверджують, що припинення паління є найбільш ефективним методом профілактики й уникнення подальшого розвитку захворювання, якщо воно вже є. Тобто, навіть якщо вже відбувся інфаркт чи інсульт або якщо пацієнт вже заробив гіпертонічну хворобу на тлі паління, то відмова від сигарет напевно допоможе. Також є дослідження, яке стверджує, що за п’ять років після припинення паління серце і судини відновлюються до початкового стану – ніби людина й не палила. Звичайно, якщо в анамнезі ще немає інфаркту або інсульту. Тобто, зупинитися можна на будь-якому етапі і є високі шанси, що людина буде здорова.

– Як ви переконуєте своїх пацієнтів – якими словами й аргументами?

– Як правило, їх переконує саме життя. І візуалізація. Коли людина потрапляє до нас з інфарктом або в передінфарктному стані і ми показуємо їй її коронарографію – як виглядають її судини, як вони функціонують, де є звуження, де бляшки, – або стан аорти чи клапанів на КТ, це справляє неабияке враження. Набагато сильніше, ніж невідомі чужі легені на пачках з цигарками.

– Ви думаєте, ці зображення на пачках не працюють? Наразі у законопроєкті №4358 навіть є пропозиція збільшити відведену під них площу до 60%. Чи буде це дієвим?

– Насправді, на багатьох людей це справляє враження, тож ініціатива слушна. Зображення на пачках мають бути, хай навіть власні страшні картинки лякають більше. Разом з тим, я – за більш агресивну соціальну рекламу. Наприклад, бачив таку у Польщі, коли показано маленьку дитину поруч з молодою матір’ю, яка затягується цигаркою і падає, одразу ж приїздить швидка – і наступні кадри вже під скальпелем патологоанатома, який показує крововилив в мозку. Це жорстко, така реклама струшує, але думаю, тут не слід боятися. Подібні проєкти слід запускати, це матиме вплив.

– Як ще можна боротися з курінням?

– Крім поширення інформації та соціальної реклами, добре працює зміна цінової політики. Коли ціна за пачку перевищить 10 доларів, у нас радикально знизиться кількість курців. Хоча, звісно, є ризики поширення «самосаду» і підробок, але для більшості, думаю, це неприйнятно і непрестижно.

– Але ж ці люди – залежні, не так просто буває кинути палити. Ви могли б дати кілька порад – як правильно це зробити?

– Негайне припинення паління є в усіх рекомендаціях щодо покращення здоров’я і попередження ССЗ. Але ми розуміємо, що людина слабка і схильна придумувати собі виправдання, до того ж куріння – це залежність, з якої складно вийти. Науковці про це подумали і склали детальні схеми лікування никотиново-залежних людей. Існує замісна терапія, але в ній нікотин все одно потрапляє в організм, тому вона має бути дуже обмежена у часі. Є комбінована терапія, в якій замісні нікотинові препарати комбінується з антидепресантами. Існують навіть вакцини від нікотину, які вводяться, зв’язують нікотин, людина перестає отримувати звичний бажаний ефект і поступово перестає палити. Тобто, наука постійно придумує щось нове для тих, хто ніяк не може сом по собі припинити курити.

Кардіолог Сергій Сіромаха: «Куріння матері може вплинути на дітей її доньки»

– Наскільки шкідливі електронні пристрої у порівнянні зі звичайними сигаретами?

– Вони нібито бездимні, але ж найбільшу шкоду здоров’ю несе нікотин, який курець отримує з будь-якого пристрою. Зараз є тенденція й у нас, і в Європі заборонити рекламу будь-які тютюнових виробів, включаючи бездимні, та вживання їх у громадських місцях.

– На вашу думку, це правильно?

– Однозначно. Україна не має такої статистики, але, наприклад, у США порахували, що більше ніж 33 тисячі людей, що не курять, щорічно помирають в країні від ішемічної хвороби серця, спричиненої впливом саме пасивного паління. Воно не менш ризиковане, ніж безпосереднє вживання цигарок. І організмові людини в кав’ярні чи на вулиці все одно, як він отримає від курця шкоду – через цигарковий дим чи пару від електронного пристрою.

– Яка різниця для здоров’я між легкими та важкими сигаретами?

– Немає жодної і це доведено науковими дослідженнями. Ані знижений вміст нікотину, ані форма його вживання не знижують ризик розвитку ССЗ.

– Чи є зв’язок між хворобами серця та інших органів у дітей і тим, чи палять їхні батьки?

– Питання про те, чи впливає куріння матері на дитину, добре вивчене світовими експертами. По-перше, куріння матері, особливо якщо мати палила у першому триместрі вагітності, може призводити до аномалій розвитку, до викиднів, гіпертрофії плоду, гіпоксії, після якої дітей дуже важко виходити. Найгірший вплив куріння матері справляє на внутрішньоутробний розвиток дівчаток: нікотин може потрапляти в яєчники та залишатися там під час формування оваріального резерву – тобто, це означає, що яйцеклітини цієї ще ненародженої дівчинки можуть містити нікотин, який колись згодом вплине на розвиток вже її дітей, навіть якщо сама вона курити не буде.

– Статистика показує, що ССЗ стали «молодшими». Чи бачите ви це у своїй практиці, і з чим це пов’язано?

– Так і є. Насамперед мушу сказати, що покращилась діагностика, а багато молодих людей зараз приділяють увагу власному здоров’ю і йдуть до лікаря за перших симптомів або навіть профілактично, не чекаючи, коли стане зовсім погано. Одночасно збільшилася кількість факторів, що шкодять здоров’ю: це і «молодшання» шкідливих звичок, і гіподинамія, і хронічні стреси. Зазвичай у більшості наших молодих пацієнтів є в наявності усі ці фактори: вони курять, мало рухаються і мають постійні стреси. Якщо говорити безпосередньо про паління, то у курців до 50 років у 5 разів більший ризик отримати ССЗ, ніж у тих, хто не палить.

– Як боротися з курінням молоді?

– По-перше – на законодавчому рівні. Щоправда, законодавство в нас вже є, до нього, як ми щойно говорили, планують вносити зміни і робити його більш жорстким, але проблема у тому, що воно у нас не завжди контролюється і виконується. З одного боку – через наші ментальні особливості, а з другого – через недопрацювання правоохоронних органів. Якби це в США хтось запалив просто на вулиці серед людей, він отримав би такий штраф, що йому б наступні кілька років не вистачало на пачку цигарок. Тому, по-друге – має працювати система контролю. Настільки, щоб, як в Європі чи Штатах, курці стали вигнанцями, життя без паління – стилем поведінки, а на людину, яка курить, дивилися б, як на божевільну.

Матеріал опубліковано у виданні Mind.ua