ЦЕДЕМ представив напрацювання Карти правових реформ щодо безпеки активістів та ОГС

October 12, 2020

12  жовтня  юристка ЦЕДЕМ Діана Наливанна презентувала розділ “Безпека активістів та ОГС” Карти правових реформ для громадянського суспільства під час презентації Моніторингового звіту щодо переслідування активістів/-ок, правозахисників/-ць та журналістів/-ок в Україні (липень-вересень 2020 року), який підготувала Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ). 

Текст моніторингового звіту міститься за посиланням (українська та англійська версії). Презентацію можна подивитися у записі за посиланням: https://bit.ly/34N5zt8.

Робота над Картою правових реформ для громадянського суспільства тривала понад шість місяців з березня по вересень 2020 року, до її розробки долучилися більше ніж 250 представників організацій громадянського суспільства, міжнародних організацій та органів державної влади. В Карті правових реформ сформовано порядок денний реформ для громадянського суспільства, який містить 91 проблему та комплекс 307  рішень, які дозволять ці проблеми подолати. Карта правових реформ доступна публічно за посиланням: http://bit.ly/LegalRoadmapCSOs.

Питання безпеки громадських активістів зараз дуже гостро стоїть на порядку денному. Хвилі нападів, утисків та переслідувань громадських активістів набирають неабияких обертів. Один із восьми розділів у Карті правових реформ присвячений безпеці активістів та ОГС. Ключовими проблемами, які потребують вирішення є ризики ухвалення законопроєктів, які обмежують свободу асоціацій, а також відсутність системної комунікації та інституційної взаємодії між правозахисною спільнотою і органами влади, в контексті захисту й безпеки активістів.

Можливими рішеннями даних проблем є: 

  • відхилення негативних законопроєктів про лобізм та лобістську діяльність, також законопроєкту щодо прозорості діяльності громадських об’єднань з іноземною підтримкою та інших ініціатив, ухвалення яких може суттєво погіршити стан громадянського сектору в Україні;
  • формування ефективного комунікаційного каналу співпраці правозахисників та правоохоронних органів. Наприклад, може бути створений консультативно-дорадчий орган (координаційний орган), або ж правозахисні ради (окремий підрозділ) при правоохоронних органах із залученням представників правоохоронних органів і громадянського суспільства. Такий орган чи органи будуть відповідальними за постійну комунікацію як усередині, так і зовні, а також збиратимуть та узагальнюватимуть дані про стан розслідування справ, які ведуть відповідні уповноважені органи тощо.

Карта правових реформ для громадянського суспільства в Україні створена в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).