Комітет ВР схвалив антитютюновий законопроект, розроблений ЦЕДЕМ

April 13, 2017

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я одностайно схвалив законопроект 4030а, покликаний захистити громадян від шкідливого впливу тютюнового диму та прихованої реклами сигарет. Цей проект закону розроблений Центром демократії та верховенства права спільно з партнерами по Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». У обговоренні законопроекту взяли участь Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ та Петро Король, юрист ЦЕДЕМ. Так, Тарас Шевченко представляв колектив авторів і відповідав на питання депутатів, пов’язані з документом.

Основна новація законопроекту 4030а – повна заборона видимого розміщення сигарет у місцях продажу. Згідно проекту закону, сигарети повинні розміщуватися в спеціальних боксах, за закритими дверцятами чи ролетами таким чином, щоб їх не було видно ззовні чи всередині приміщення, в якому вони продаються. Відповідно, буде усунуто можливість прихованої реклами сигарет, коли за рахунок яскравих обгорток, підсвічування та окремих боксів тютюнові компанії приваблюють нових споживачів.

Також запропоновано повністю заборонити куріння у приміщеннях та підвищити штрафи за куріння у громадських місцях. Перелік таких місць буде розширений і включатиме вокзали, готелі та гуртожитки, у приміщення підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

На цьому ж засіданні члени комітету відхилили альтернативний законопроект № 4030а-1, який вводив подібні обмеження, однак за оцінкою експертів ЦЕДЕМ, лишив можливості законно їх обходити і продовжувати відкриту викладку тютюнових виробів.