Чотири Комітети Верховної Ради займатимуться медіа та інформаційною політикою

August 30, 2019
29 серпня 2019 року депутати Верховної Ради України ІХ скликання прийняли Постанову “Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання” (Проект №1003, н.д. Дмитро Разумков).  Відповідно до Постанови, у парламенті працюватиме 23 Комітети, 4 з яких – безпосередньо стосуються діяльності медіа та інформаційної політики в Україні. Серед них: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, Комітет з питань свободи слова та Комітет з питань цифрової трансформації.

Зокрема,Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики займатиметься медійною індустрією (телебачення, ОТТ та IPTV, платформи з розповсюдження інформації, радіо), національною кіноіндустрією, видавничою справою, аудіовізуальним ринком, рекламою, друкованими та онлайн-медіа, соціальними медіа, мережею Інтернет. Також, у сферу відання Комітету входить державна політика у сфері інформації та інформаційної безпеки, висвітлення діяльності Верховної Ради, політика використання державної мови та мов нацменшин, архівна справа і тд. Очолить Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, народний депутат від партії “Слуга народу”, раніше – гендиректор телеканалу “1+1”. 

Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної  Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин розглядатиме питання стосовно додержання прав і свобод людини і громадянина, запровадження європейських стандартів захисту прав людини та їх імплементацію в національне законодавство, діяльність Омбдусмена, захист персональних даних, а також питання реалізації прав людини на тимчасово окупованих територіях. Головою Комітету обрано позафракційного народного депутата – Лубінця Дмитра Валерійовича. 

Комітет з питань свободи слова, який очолить Нестор Шуфрич, займатиметься проблемами гарантії діяльності медіа, захисту прав журналістів та інших працівників ЗМІ, а також – права громадян на інформацію. 

Наостанок, сфера цифрової індустрії та телекомунікації, радіочастотного ресурсу, електронного врядування та електронної демократії, віртуальних активів, блокчейну та токенізації, відкритих даних, кібербезпеки, кіберзахисту, технічного та криптографічного захисту інформації, цифрові права належатиме до відання Комітету з питань цифрової трансформації. Більше того, Комітет розглядатиме питання законодавчих засад адміністрування, функціонування та використання мережі Інтернет в Україні. Головою Комітету стане Крячко Михайло Валерійович, депутат від партії “Слуга народу”. 

Повний перелік голів, заступників голів та членів Комітетів визначений в окремій Постанові “Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання” (Проект Постанови №1077, н.д. Дмитро Разумков). 

Картка Постанови №1003: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66236.

Картка Постанови №1077: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66306.