Куріння та вживання електронних сигарет збільшує ризик смертельних ускладнень при інфікуванні коронавірусом

March 27, 2020

Минулого тижня одразу низка міжнародних інституцій підтвердила, що з’являється більше даних, що у курців вищий ризик отримати важкі ускладнення при інфікуванні COVID-19, у порівнянні з людьми, які не курять.

У статті опублікованій у науковому журналі Lancet 30 січня 2020 року [1] повідомлялося, що перші смерті від коронавірусу були зафіксовані у двох чоловіків 61 та 69 років. Вони не мали хронічних захворювань, проте обидва багато років курили.

Всесвітня організація охорони здоров’я наголосила, що ослаблені куріннямлегені більш чутливі до респіраторних інфекцій.

Дослідження, опубліковане 28 лютого 2020 року у Китайському Медичному Журналі [2] було присвячено факторам ризику розвитку пневмонії у пацієнтів, які були інфіковані COVID19. Вони виявили, що серед тих, у кого діагностували пневмонію, 27% були курцями, а серед тих, хто перехворів без ускладнень, курцями були лише 3%.

“Куріння та паріння електронних сигарет послаблюють опірність легень до ГРВІ. Курці в 14 разів частіше мають ускладнення від COVID19, ніж ті, хто не курять”, – коментує кандидат медичних наук, доктор Отто Стойка.

“Куріння активує рецептор ACE-2, який використовується коронавірусом для зараження клітин людини”, – запевняє лікар Лона Моді, начальник відділу геріатричної та паліативної медицини Медичної школи Мічиганського університету (США).

Усе більше доказів свідчить про те, що люди, які курять, можуть отримати ускладнення в результаті зараження COVID-19, бо куріння пошкоджує легені. Наприклад, легені природним чином виробляють слиз, але у курців цієї речовини у легенях більше і вона густіша, у результаті чого легеням важко самоочистись. Цей слиз закупорює легені, що дозволяє вірусам швидше розвиватись. Куріння також впливає на імунну систему, ускладнюючи боротьбу з інфекцією.

Перехід від куріння тютюнових виробів до вживання електронних сигарет не зменшує ризики ускладнень від Covid-19. Дослідники з університету Північної Кароліни [3] виявили, що активність тих генів в носових клітинах, які відповідають за реакцію імунної системи на запалення, приглушається парою від електронних сигарет навіть більше, ніж тютюновим димом. 

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо на прес-конференції сказав [4], що одному з госпіталізованих в місті з Covid-19 пацієнтів лише 22 роки, він мав гарний стан здоров’я і єдиним фактором ризику було те, що він був вейпером. Саме тому де Блазіо закликав всіх, хто поки ще є курцем або вейпером, відмовитися від цієї звички, щоб не наражати себе на небезпеку при інфікуванні коронавірусом.

«Боротися з епідеміями та пандеміями потрібно на випередження і антитютюнове законодавство – це найкраща профілактика куріння серед дітей та молоді, щоб вони ніколи не стали курцями. Держава зобов’язана інформувати українців про те, що куріння підвищує ризик Covid-19, більш того, зараз як ніколи важливо забезпечити посилення антитютюнового законодавства у 2021 році» – пояснила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала свої рекомендації щодо коронавірусної інфекції.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували антитютюновий законопроєкт №2813, у якому пропонують посилити контроль над продажем тютюнових виробів.

[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30211-7/fulltext

[2] https://journals.lww.com/cmj/Abstract/publishahead/Analysis_of_factors_associated_with_disease.99363.aspx

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967187/

[4] https://www.dailymail.co.uk/health/article-8100613/Doctors-say-vaping-make-susceptible-coronavirus.html