Як пов’язані вади зору та куріння електронних сигарет

November 15, 2022

За даними великого звіту ВООЗ про зір, з 2,2 мільярдів людей з вадами зору половина могла б уникнути цих вад, якби не курили. А все тому, що куріння є основним фактором ризику появи та розвитку вікової модифікації жовтої плями. Ця область необхідна для водіння автомобіля та читання. 

У ВООЗ дослідили, що  сигарети та електронні сигарети  можуть спричинити значне погіршення зору. У дослідженні зазначено, що вікова модифікація жовтої плями може мати виснажливий ефект через дегенерацію, яка утворюється в центральній частині сітківки ока. Також, дослідження виявило побічні ефекти для зору від використання електронних сигарет, такі як запаморочення, нудота, розмитість зору та втрата зору, що вимагає хірургічного втручання. 

На додачу, науковці з Австралії довели, що куріння впливає на появу “ядерної катаракти”, найрозповсюдженішого типу цього захворювання. Як? Через постійне споживання тютюнового диму, кришталик ока матиме підвищену кількість білків, що спричиняє розвиток захворювання. 

Куріння тютюну також впливає на ризики операції з видалення катаракти та результати. У тих, хто курить більше 15 сигарет у день, на 42% більший ризик необхідності хірургічного видалення катаракти 

Куріння може збільшити захворюваність на глаукому. Дослідження Американської академії офтальмологів виявило, що ті, хто курять, мають підвищений ризик розвитку глаукоми порівняно з тими, хто ніколи не курив. 

Як погіршують зір електронні сигарети?

Докази щодо зв’язку електронних сигарет з порушенням зору перебувають в активній фазі дослідження, адже електронні сигарети є досить новим продуктом на тютюновому ринку і недостатньо вивчені. 

Існують повідомлення про випадки сухості очей після використання електронних сигарет внаслідок порушення стабільності слізної плівки. Це пов’язано з підвищеною концентрацією та виділенням токсинів в рідині для електронних пристроїв. 

Всі ці аргументи доводять, що шкода здоров’ю, завдана курінням звичайних або електронних сигарет, є надто високою, щоб вважати його примарно “небезпечним”.