Активісти у регіонах підкреслюють актуальність питань, які піднімають тренери МАГу

April 20, 2016

Протягом минулого тижня  Майстерня активних громадян, інтенсивно крокуючи регіонами, вчергове провела антикорупційні тренінги у Сумах 12 квітня, у Харкові 13 квітня, у Чернівцях 15 квітня, у Полтаві 15 квітня, у Кіровограді 17 квітня.

Учасники навчання із різних міст, селищ і районів ознайомились з трьома ключовими темами: 

  • доступ до фінансової інформації: аналіз декларацій чиновників та депутатів; 
  • виявлення корупційних схем у державних закупівлях, у сфері енергетики та 
  • ЖКГ;
  • особливості журналістських розслідувань.

Lab Sumy 2На Сумщині учасники тренінгу, окрім теоретичних знань, дізналися про найбільш скандальні порушення при проведенні державних закупівель у регіоні, такі як будівництво психдиспансеру, футбольного центру “Барса”, дороги по вул. Ковпака. Про це повідомив регіональний тренер МАГ, експерт ГО “Бюро аналізу політики”Андрій Рибалко. Він зазначив, що МАГівці Сумщини також ознайомилися з роботою системи Prozorro і розглянули можливі варіанти зловживань при закупівлях із використанням електронних майданчиків. – “Приємно відзначити, що учасники Майстерні на Сумщині мають свої здобутки. Так, наприклад, родина Калмикових (Олександр та Інна) відмовилися здавати “добровільні” батьківські внески в школі, що згодом набуло широкого розголосу. Як наслідок, рішенням Сумської міської ради було збільшено фінансування на школи та заборонено збирати будь-яку готівку на потреби навчальних закладів” – розповів Андрій Рибалко.

Активні обговорення на Сумщині спричинила і тема створення ОСББ. “Процедура призначення голів правлінь ОСББ та їхні обов’язки, передумови і алгоритми їхнього звільнення, міра відповідальності. Чи повинна місцева влада до роблювати поточні ремонти? Як діяти з тими, хто є квартировинаймачами? Правові механізми передачі на баланс нерухумості. Всі ці питання хвилювали активістів Сумської області” – зауважила регіональний тренер МАГ Ганна Гончаренко. Вона розтлумачила загальні застосування норм Закону України про “ОСББ” і розповіла, як правильно розроблювати статутні документи та на що звертати увагу.

Юрій Ульянченко, експерт Майстерні на Харківщині відзначив: “Найбільш дискусійними виявились питання, які цікавлять більшість мешканців області. А саме обговорення корупційної складової у державних закупівлях на всіх рівнях, проблеми тарифоутворення у ЖКГ, корупційні схеми у газовидобуванні тощо. Особисті враження ще раз підтверджують, що зміни починають з нас. І лише ми разом можемо змінити країну на краще, не потрібно чекати, потрібно діяти, лише так ми зможемо запропонувати світовій спільноті нову дієву модель держави.

Lab Kirovograd 2Зоя Лебідь, тренер з Кіровограду зауважує: “Актуальною виявилась тема журналістських розслідувань: більшість учасників модулю МАГ займаються як професійною, так і громадянською журналістикою. Чимало відкриттів виявили і практичні завдання модулю. Зокрема, у темі ЖКГ. Так бенефеціарій підприємства ВАТ Кіровоградгаз у Китаї був новиною для більшості часників МАГу. Цікавими виявились і робота над розкриттям тарифної складової підприємств, які продають кіровоградцям воду, електроенергію, тепло. В цілому другий Модуль був логічним доповненням до програми першого модуля і активність учасників (а їх було більше ніж попереднього разу), це засвідчує“.

Артем Романюков, експерт з Дніпропетровщини поділився своїми враженнями: “Щодо теми моніторингу держзакупівель, яку я викладаю, її було добре сприйнято. Інструмент моніторингу bi.prozorro.org викликав у аудиторії захоплення своїми можливостями. В цілому, систему ProZorro слухачі сприйняли схвально. Ставили багато запитань стосовно особливостей нового закону “Про публічні закупівлі№. Думаю, що тему було цілком розкрито, але як свідчить практика, лише 1-2% слухачів потім використовують знання щодо відкритих реєстрів, в тому числі і моніторингу публічних закупівель. Підтвердженням цього стала лише одна історія успіху від одного зі слухачів, що використав дані з відкритого реєстру Є-Data та призупинив шахрайство у власному селищі. Щодо теми ЖКГ, то аудиторія дуже агресивно сприйняла тезу про те, що використання бюджетних коштів на ремонт багатоповерхівок — це фактично їх крадіжка у платників податків, адже чому тоді за бюджетні кошти не ремонтуються приватні будинки, які, як і багатоповерхівкі, є приватною власністю їх мешканців. Це свідчить про те, що навіть найпродвинутіша частина суспільства ще не зовсім готова сприймати тему ОСББ та реальної реформи ЖКГ”.

Загалом учасники отримали додаткові практичні знання та антикорупційні  інструменти, які зможуть використати при здійсненні антикорупційних розслідувань.

Організатори Майстерні також закликали учасників подавати результати на Конкурс антикорупційних кампаній

https://cedem.org.ua/events/contest_lab_2016/

Фото-звіт  з м. Суми за даним посиланням

Фото-звіт  з м. Харків за даним посиланням

Фото-звіт  з м. Чернівці за даним посиланням

Фото-звіт  з м. Полтава за даним посиланням

Фото-звіт  з м. Кіровоград за даним посиланням.