Літній табір Менторської програми 5.0: довіра, сила та натхнення

August 6, 2024

Цього року літній табір Менторської програми 5.0 зібрав понад 70 представників організацій громадянського суспільства. Учасники, серед яких були ментори та менті цьогорічної – п’ятої Менторської програми та випускники попередніх років, зустрілися для отримання нових знань, розвитку навичок та побудови цінних партнерських зв’язків.

Представників та представниць організацій-менті привітали Анна Новак, програмний спеціаліст USAID в Україні, Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР Єднання, Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) та Анна Ісічко, заступниця директорки, координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України” ЦЕДЕМ.. Після привітань Тамара Борисова, координаторка Менторської програми ЦЕДЕМ, представила команду та оголосила програму цьогорічного табору.

Олеся Холопік розповіла про свої асоціації з Менторською програмою: це слова “працелюбність” та “втома”. Представники організацій громадянського суспільства – люди, які працюють на межі своїх можливостей, тому Олеся побажала спільноті Менторської програми відкласти на час табору невідкладні справи, вимкнути ненадовго мобільні телефони і просто відпочити.

Анна Новак у своєму виступі подякувала учасникам табору за їхній внесок у невідворотні зміни в українському громадянському суспільстві і окремо відзначила значний доробок Менторської програми за роки з початку реалізації проєкту, в тому числі кількість інформаційних матеріалів, що висвітлюють діяльність програми – зокрема, через історії реалізованих проектів.

Володимир Шейгус подякував учасникам і учасницям програми та вкотре наголосив на її унікальності: “Менторська програма досі є унікальною в Україні, а це багато значить. Хочу всім подякувати за ту роботу, яку ви ведете, за ті можливості, які дає програма. За те, що всі ви робите для майбутнього України”.

Анна Ісічко підкреслила унікальність програми та звернула увагу на роль команди, учасників і партнерів у організації табору та реалізації п’ятої Менторської програми: “Менторська програма об’єднує людей, які вміють надихати, посилювати одне одного, і вона твориться кожним учасником і кожною учасницею. Для мене дуже цінно, що менторами є і військовослужбовці. Це дуже визначально, що люди, що несуть службу в ЗСУ, захищаючи наше небо і землю, вважають за важливе продовжувати своє служіння водночас і в навчанні організацій громадянського суспільства” .

Протягом двох наступних днів учасники та учасниці посилювали навички адвокації та організаційного розвитку й обговорювали власний досвід роботи під час тренінгів, воркшопів і тематичних дискусій.

Цьогоріч спільнота Менторської програми змогла не лише поділитись результатами роботи впродовж різних програм починаючи з 2019 року та краще познайомитись одне з одним, а і попрацювати над безпекою та сталістю своїх організацій. Програма табору включала в себе навчальні блоки з таких важливих тем, як робота з комунікаціями від тренерки Ксенії Дітчук та сесії з різних вимірів безпеки від менеджерки ЦЕДЕМ Олександри Мельник. Також ментори та менті відвідали практичні заняття з етичної комунікаціїї від психологині Катерини Панделі. На запит менторів та менторок тренерка організувала безпечний простір, де пройшли два тренінги з важливості ментальної безпеки та взаємопідтримки в колективі під час війни. 

У наступні дні менторка програми – представниця Центру громадянських свобод (лауреати Нобелівської премії миру 2022) Наталія Ящук розповіла про успішні кейси адвокації прав цивільних незаконно ув’язнених та військовополонених, а Анна Ісічко поділилась власними прикладами та пріоритетними завданнями міжнародної адвокації. Запустивши цю важливу тему до обговорення, спікерки разом з учасниками працювали над розробкою актуальних адвокаційних меседжів під керівництвом фасилітаторки Альони Матвійчук.

Вже традиційно для табору ментори та менторки програми провели серію майстер-класів. Любов Кан (ГО ”Важлива”) розповіла про стратегії командної взаємодії, а Андрій Токарський (РОО ВГО “Громадянська мережа “ОПОРА”) – про методи локальної адвокації та партисипації. 

Учасники табору мали змогу відвідати майстер-класи від випускників попередніх Менторських програм: Данило Ваврів (ГО “Йода) поділився інструментами моніторингу та оцінки проєктів, а Олена Хлівна-Андрєєва (Новоодеська рада старійшин, ХАБ ВДВВ) розповіла про досвід комунікації з міжнародними партнерами. Після завершення тренінгового дня учасники мали різноманітне дозвілля, яке включало в себе майстер клас від ГО “ДІЄ. Добрі Ідеї Єднають”, на якому Вікторія Кіданецька та Марія Луцак навчали учасників плетінню традиційної української силянки з бісеру, Представники Організації “Молодь має майбутнє” разом з менторкою Тетяною Юрченко підготували та провели гру: Брейн-ринг для громадських активістів.

Цей табір не лише надав можливості для професійного розвитку, але й став часом для налагодження співпраці та обміну досвідом між учасниками. Відгуки учасників про табір свідчать про важливість спільнотворення та цінність таких заходів для учасників менторської програми.

“Безмежно вдячна за натхненні три дні, за драйв, можливість слухати і говорити, ділитись тим що знаю, почути, бути дотичною до творіння історії Менторської програми 5.0. Дякую!”

“Менторська програма дає величезний досвід, знання. Ви важливі для сталого розвитку ОГС. Ми пишаємося що маємо можливість отримувати знання завдяки вам, та співпрацювати. Дякуємо. Слава Україні.”

“Дякую за організацію такої великої події та можливість видихнути та трохи відпочити.”

Менторська програма продовжує свою місію: сприяти сталому розвитку організацій громадянського суспільства, збагачуючи учасників новими знаннями та ідеями. Ми вдячні всім, хто зробив цей табір можливим, та очікуємо на подальшу співпрацю і досягнення разом!

Менторська програма 5.0 для підсилення адвокаційних та інших спроможностей організацій громадянського суспільства з різних куточків України впроваджується в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується IСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна.