Майстерня активних громадян провела тренінги на Львівщині, Харківщині та Рівненщині

February 9, 2016

Протягом минулого тижня Інститут Медіа Права  в партнерстві з Реанімаційним Пакетом Реформ рамках антикорупційної Майстерні активний громадян провів тренінги у Львівській, Харківській та Рівненській областях, в який близько 70 активних громадян взяло участь.

12694730_502783896590586_7303967521076555081_oНа Львівщині  учасники тренінгу обговорили такі поняття як корупція та її види, засоби протидії та запобігання корупції, антикорупційні положення законодавства та антикорупційні органи, дієві антикорупційні інструмент, запит на інформацію як інструмент контролю за владою, тощо.

Спікерами тренінгу були Соломія Онуфрик, журналіст, науковець, співзасновник ГО; Олена Хміль, активіст ЧИСТІ ВИШІ; Віта Володовська, юрист Інституту Медіа Права; Юлія Процик, журналіст-розслідувач та Віталій Жугай, регіональний координатор проекту Майстерня активних громадян.

12697119_502018126667163_1264857904076101298_o (2)

На Харківщині виступили Тетяна Ковальова, експерт з питань боротьби з корупцією в органах публічної влади ГО “Цивільний рух “Громадський контроль діє”, Юрій Ульянченко  експерт ГО “Інститут соціальної політики регіону”, Віталій Жугай,  регіональний координатор проекту Майстерня активних громадян  та гості  Лідія Єнь,  активіст ініціативи “Чисті ВИШІ. Харків”,  Олександр  Амстиславський,  засновник ГО “Цивільний рух “Громадський контроль діє”   та активісти Харківського антикорупційного центру Ігор Черняк та Дмитро Булах.

Як підкреслив Юрій Ульянченко, експерт ГО «Інститут соціальної політики регіону» Харківського регіону: «Зміни починають з нас. Запорукою побудови розвиненої української держави є партнерські відносини між громадськими та владними інститутами. Спираючись на контроль з боку суспільства, влада залучає кожного громадянина до відповідальності за долю країни, до солідарності у виконанні суспільних завдань. Завдяки консолідації спільних зусиль громадянського суспільства ми зможемо запропонувати світовій спільноті нову дієву модель держави

На Рівненщини тренерами антикорупційної школи Інституту були Вікторія Бойко, громадський активіст, експерт з контролю за прозорістю органів місцевої влади; Віктор Артеменко, менеджер проектів Інституту Медіа Права для РПР; Олеся Холопік, менеджер проекту Майстерня активних громадян, юрист Інституту Медіа Права; Юрій Дюг, виконавчий директор ГО “Антикорупційний моніторинг”; Віталій Примак, регіональний координатор Руху ЧЕСНО в Рівненській області та Віталій Жугай, регіональний координатор проекту Майстерня активних громадян.

«Тренінг у Рівному видався дуже насиченим,» – зазначив Юрій Дюг. «По-перше, для ефективної громадської роботи хорошим людям треба частіше збиратися і координувати свою роботу. На тренінгу МАГ у Рівному 70 відсотків учасників з районів, більшість з них мають досвіду успішної громадської роботи. По-друге, тренінг чітко спрямований на надання нових інструментів контролю за владою. Це доступ до публічної інформації, відкриті реєстри. Частину з цих інструментів розробили зовсім не давно і багато громадських активістів про них просто не знають. Втім, озброєні ними вони зможуть «перевернути» своє місто і район, вивести контроль за роботою влади на новий прозорий рівень. По-третє, учасники тренінгу переставляють впливові у області громадські організації, які вже мають успішний досвід співпраці між собою. Тому спільне навчання значно підсилить роботу громадського сектору в області. Всі ми разом робитимемо владу прозорішою, а корупцію меншою. Без масштабного громадського тиску – перемога на цьому фронті буде неможливою. А хороші «війська» – то навчені і натреновані війська

 Фотозвіти із заходів можна знайти за цим посиланням