Стосується медіа: актуальні штрафи за порушення законодавства про е-сигарети в 2023 (інфографіка)

August 17, 2023

Українським медіа та інфлюенсерам заборонено прямо чи приховано рекламувати продукцію тютюнових компаній. Це положення Закону України 1978-IX про заборону реклами і спонсорства IQOS, glo та всіх електронних пристроїв для куріння набрало чинності з 11 липня 2023. 

Центр демократії та верховенства права, юристи якого були залучені до створення закону 1978, зібрав і показав  всі актуальні у 2023 році штрафи, в т.ч. для медіа, за порушення законодавства про електронні сигарети.

 

   

Попри штрафи, добровільна відмова від співпраці з тютюновими компаніями – відповідальна громадська позиція тих, кого прийнято вважати “четвертою владою”. 

 Загальновідомо, що виробники IQOS, glo та інших електронних сигарет не вивели бізнес з ринку Росії і продовжують  бути топ-платниками податків в Кремль. Саме через їх величезні податки країна-терорист має мільярдні бюджети на купівлю зброї для вбивства українців. 

Нагадаємо, цей факт не зупиняв деякі поважні медіа відмовитися від грошей тютюнових компаній і припинити публікувати рекламу їх продукції. Так, 10% масиву новин в інтернет-виданнях України становила пряма, а 5% – прихована реклама тютюнової продукції (моніторинг Детектор медіа, березень-травень 2023).