Менторство у тренді: які існують менторські програми для ОГС та як підвищити якість менторських послуг

September 20, 2023

14 вересня, у межах III Форуму правових реформ для ОГС, представники менторських програм зібралися, щоб обмінятися досвідом і подискутувати про розвиток менторських послуг в громадському секторі.

У розмові взяли участь Ольга Шкарупа, спеціалістка з розвитку спільнот ГО КРИМСОС, Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України», Олена Матвійчук, координаторка Менторської програми для підсилення адвокаційних та інших спроможностей ОГС (ЦЕДЕМ), Владислава Крижна, джокерка та співзасновниця української Школи театру пригноблених (ГО «Театр змін») та Ольга Войтович, менеджерка програм Фонду Східна Європа.

Тренд на менторство для ОГС

Панельна дискусія «Представлення ідей та успіхів декількох менторських програм, які впроваджуються в громадському просторі»

Як організації-ментори допомагають розвивати адвокаційні спроможності організаціям-менті

«83% учасників Менторської програми для підсилення адвокаційної та інших спроможності організацій громадянського суспільства з різних куточків України відзначили, що хотіли б у майбутньому стати менторами/менторами», – розповіла Олена Матвійчук, координаторка Менторської програми для підсилення адвокаційних та інших спроможностей ОГС, яка втілюється в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», який реалізує консорціум у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) і Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Унікальність цієї менторської програми полягає в тому, що менторами стають сталі громадські організації, що мають досвід, яким готові ділитися. 

Протягом 6-8 місяців участі в цій програмі менті вдосконалюють власні навички та за підтримки менторів планують і реалізовують адвокаційні кампанії. Загалом за 2020-2023 рік відбулося чотири Менторських програми, а 56 організацій-менті отримали менторську підтримку. 

Менторська програма для ініціативних груп: підтримка менторів для успішного старту

Ольга Шкарупа, спеціалістка з розвитку спільнот ГО КРИМСОС, розповіла, що унікальність їхньої менторської програми підтримці не лише зареєстрованих ОГС, а й ініціативних груп, для яких важливо, щоб на початку створення й на етапі становлення поруч був ментор/менторка. 

 Ольга Шкарупа з КРИМСОС

Ольга Шкарупа, спеціалістка з розвитку спільнот ГО КРИМСОС

«Три місяці менторства витримують не всі: три місяці потрібно активно працювати над командою, над пошуком ресурсів, над собою, над проєктами», – додає Ольга Шкарупа. 

Щороку ГО КРИМСОС проводить до 8 менторських програм, спрямованих на такі напрямки, як фандрейзинг, побудова бренду, айдентика, соціальне підприємництво тощо. 

Менторська підтримка для розвитку громадської активності на місцевому рівні

Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України», поділився власним досвідом того, як посилювати організації громадянського суспільства, поширюючи дієві практики, та зміцнити власну мережу за допомогою менторської програми.

Менторська програма, яку реалізовує Спілки «Громадські ініціативи України», за словами Павла Пущенка, – це «не досвід класичного менторства, а досвід різної підтримки організацій на місцевому рівні». 

Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України»

Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України»

Регіональні організації, які звертаються до Спілки по менторську підтримку, проходять етапи оцінки організаційної спроможності, створення індивідуального плану підтримки, власне менторського супроводу та фінальної оцінки. Цей процес триває 7-8 місяців і завершується тим, що менті отримують рекомендації на майбутнє.

Серед потреб, яким займається Спілка, – створення організації, стратегічне планування й операційне планування, фандрейзинг і комунікації.

Індивідуальне менторство як інструмент передання унікальної методики роботи

Владислава Крижна, джокерка та співзасновниця української Школи театру пригноблених (ГО «Театр змін»), розповіла, що мета їхньої менторської програми – передати методику театру пригноблених і підготувати тренерок, які зможуть організовувати театральні майстерні.

«Театр пригноблених – це естетична, гуманістична методика, що полягає у системі вправ, ігор та технік. Методика заснована бразильським режисером Аугусто Боалем у 60-х роках 20 століття для створення можливостей для діалогу, критичної рефлексії та активного пошуку рішень в громаді», – розповідає Владислава Крижна.

Владислава Крижна, джокерка та співзасновниця української Школи театру пригноблених (ГО «Театр змін»)

Владислава Крижна, джокерка та співзасновниця української Школи театру пригноблених (ГО «Театр змін»)

Менторська підтримка від Школи театру пригноблених передбачає п’ять онлайн сесій від однієї з джокерок (менторок) для планування майстерень з форум-театру, а також особисту підтримку під час їх проведення. Менторки допомагають визначити потребу, освітні цілі, цільову групу та формат майстерні. Програма триває 6 місяців і завершується організацією театральної майстерні. 

За словами Владислави Крижної, в їхньому випадку менторство направлене на індивідуальну роботу, тому що, як засвідчила практика, одного навчання (тренінгу для тренерок) – недостатньо для передання методики.

Менторство – компонент інституційної підтримки для громадського сектору

Ольга Войтович, менеджерка програм Фонду Східна Європа, розповіла, що інституційний розвиток громадських організацій та органів влади є однією зі Smart Goals Фонду. У цій системі менторинг від запрошених експертів з урахуванням потреб конкретної організації є одним з компонентів, на рівні з тренінговим і коучинговим.

Менторство передбачене у кількох програмах Фонду: у програмі «Спроможні та сильні» менторський супровід передбачає пропрацювання індивідуальних запитів ОГС, у проєкті «Фенікс» в межах акселераційної програми Act to Support 20 організацій здобувають менторську підтримку, щоб посилити спроможність реагувати на виклики у роботі з потребами ВПО та громад, які їх приймають, підтримати відновлення діяльності релокованого малого та мікробізнесу, стимулювати соціальну реінтеграцію ВПО.

Ольга Войтович, менеджерка програм Фонду Східна Європа

Ольга Войтович, менеджерка програм Фонду Східна Європа

Під час реалізації програми «Спроможні та сильні» серед найпоширеніших запитів були розробка комунікаційної стратегії, командотворення, розробка політик і процедур, ІТ-рішення, оптимізація роботи, автоматизація процесів, менеджмент команди.

Виклики, з якими Фонд Східна Європа стикався у процесі менторства на програмі «Спроможні та сильні»:

  • мотивація організацій;
  • (не)розуміння потреб чи важливості розвитку тих чи інших сфер без їх попереднього дослідження;
  • брак ресурсу в організацій (час, поточне навантаження, зовнішні умови) на повноцінну участь у тренінговому компоненті.

За словами Ольги Войтович, менторство для Фонду Східна Європа – компонент супроводу: майже у всіх програмах є грантовий компонент, а якщо є гранти – то оцінюється організаційна спроможність та надається підтримка менторів.

Як підвищити якість менторських послуг у громадському секторі

Учасники дискусії запропонували низку рекомендацій для організаторів та керівників менторських програм у громадському секторі:

  1. Варто створити спільну базу менторів з можливістю переглянути вартість роботи фахівця та залишити відгук про ментора.
  2. Слід розмежовувати професії, які підтримують: розрізняти тренерів, коучів, консультантів, менторів. При цьому важливо говорити про різницю у запитах, з якими ОГС можуть звертатися до фахівців.
  3. Менторство має особливу цінність, адже допомагає перескочити етап «набивання шишок». Отже, менторська підтримка не може бути дешевою послугою.
  4. Розвивати культуру менторства у громадському секторі можна зокрема через відповідне навчання та створення етичного кодексу.
  5. Підвищенню якості менторських послуг сприятиме формування пулу менторів, для яких ця діяльність стане основною.
  6. Задля покращення рівня готовності організацій до менторської підтримки слід роз’яснювати особливості менторства та чітко проговорювати, якого рівня розвитку організація може досягти за сприяння менторів.

Для того, аби ознайомитися з презентаціями зазначених менторських програм та послухати дискусію про якість менторських послуг, – ви можете подивитися відеозапис (початок з 2:22:50).

Панельні дискусії «Представлення ідей та успіхів декількох менторських програм, які впроваджуються в громадському просторі» та «Спільності та перешкоди у наданні якісних менторських послуг в громадському секторі» відбулися у межах ІIІ Форуму правових реформ для громадянського суспільства: нові виклики та досягнення в умовах війни. Форум щорічно проводиться в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.