Мережа моніторів розпочала другу хвилю моніторингу у регіонах

January 22, 2016

Мережа моніторів проекту «Омбудсман плюс»  розпочала другу хвилю моніторингу​ у регіонах. Метою моніторингу є виявлення проблем, з якими стикаються запитувачі публічної інформації, намагаючись отримати публічну інформацію про фінансові ресурси та порядок їх витрачання органами місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування. 

Першим з двох об’єктів цього моніторингу є діяльність саме обласних державних адміністрацій, обласних рад, міських рад обласних центрів (надалі – розпорядники) щодо розміщення на своїх офіційних веб-сайтах та надання за запитами на інформацію такої публічної інформації про фінансові ресурси. Особлива увага моніторингу буде приділена структурі та обсязі бюджетних коштів, порядок та механізм їх витрачання; рішенням про затвердження обласного і міського бюджетів; щоквартальні звіти про виконання бюджетів; річні звіти про виконання бюджету за 2014 рік; а також коштам витраченим на організацію роботи розпорядників; оплату праці голів розпорядників та їх заступників; обслуговування службового транспорту, тощо.

Другим об’єктом моніторингу є наявність інформації про використання публічних коштів розпорядниками на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів.

Нагадаємо, що проект «Платформа «Омбудсман плюс» – це мережа моніторів стану дотримання законодавства з доступу до публічної інформації, розгорнута Інститутом Медіа Права. Концепція та формуванням команди моніторингу були розроблені ще у серпні 2015 року, а у жовтні 2015 року було сформовано основну команду моніторів, розроблено Регламент першої хвилі моніторингу, налагоджено комунікацію між командою моніторингу, організований інструктаж та консультування, засоби обміну та збереження інформації (даних, отриманих в процесі моніторингу). Проект розрахований на 5 етапів (хвиль) моніторингу. У листопаді 2015 року було розпочато першу хвилю моніторингу і отримано результати по більшій частині областей.

Результати реалізації проекту будуть висвітлюватися на сайті Інституту Медіа Права, а також презентовані під час запланованої з цього приводу прес-конференції