Місцеві вибори пройдуть за новими правилами

July 16, 2020

16 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла в цілому Закон, що значно змінює виборче законодавство. 

Однією з важливих змін є поширення пропорційної системи на всі міста, де кількість виборців перевищує 10 тисяч. Це означає, що на виборах до місцевих рад можуть висуватись лише кандидати від партій, натомість самостійна участь кандидатів у виборах через самовисування стає неможливою.

Це суттєва зміна виборчої системи напередодні виборів. Раніше пропорційна система поширювалась лише на міста з кількістю виборців у 90 тисяч і більше. Окрім того, для просування кандидата у списку партії встановлено мінімум у розмірі 25% від виборчої квоти. Так, кандидату недостатньо буде отримати більше голосів виборців, ніж інший кандидат партії, аби пройти до ради, адже для просування по списку важливо набрати кількість голосів, що складає не менше зазначених 25%.

Позитивною є зміна форми виборчого бюлетеня, яка полегшить процес голосування для виборців, оскільки за пропорційною системою виборцю потрібно буде обрати як партію, так і конкретного кандидата від обраної партії. Тож, голосуючи за партію, виборець зможе одразу поряд із назвою партії зазначити в бюлетені і номер кандидата, якого він підтримує. 

Для порівняння, попередній бюлетень містив спочатку перелік всіх партій і лише в кінці такого переліку була графа, де виборець міг відмітити номер кандидата від партії. Детальний аналіз прийнятих змін згодом на наших ресурсах.