Експертка ЦЕДЕМ розповіла про можливості ШІ для документування воєнних злочинів на Donbas Media Forum

November 17, 2023

Понад 100 тисяч воєнних злочинів зареєстровано на території України станом на листопад 2023 року. Щоб належно задокументувати кожен злочин, необхідно обробити величезну кількість інформації.  Допомогти в цьому може штучний інтелект, і він вже застосовується в Україні. Однак разом із неабиякими можливостями використання ШІ має свої ризики. 

Про це  розповіла юристка зі штучного інтелекту Центру демократії та верховенства права Ольга Петрів на Donbas Media Forum в панелі “Штучний інтелект у журналістиці: досліджуємо нові виміри та загрози”.

Під час обговорення експертка висвітлила такі питання, пов’язані з ШІ:

  • Можливості ШІОльга Петрів розповіла, чому зі зростанням кількості задокументованих воєнних злочинів стає необхідним використання вже наявних інструментів ШІ для обробки великих масивів даних. А саме: враховуючи те, що війна в Україні є найбільш задокументованою війною в історії, то масиви даних, які потрібно обробляти та аналізувати, ростуть. Тому всім сторонам, які займаються документуванням воєнних злочинів, потрібно використовувати технології ШІ. Оскільки він є саме тим інструментом, який може допомогти набагато швидше обробляти великі масиви інформації.
  • Застосування ШІ у державних органах. Учасники форуму дізнались, як в державних органах вже почали використовувати інструменти ШІ, що сприяють швидшому аналізу задокументованих воєнних злочинів. Наприклад, про систему Palantir, яку використовують в Офісі Генерального прокурора для аналізу даних.
  • Ризики поширення персональних даних. Юристка ЦЕДЕМ звернула увагу на те, що під час обробки задокументованих воєнних злочинів за допомогою ШІ потрібно враховувати ризик поширення персональних даних (номери телефонів, адреси). 
  • Ймовірні варіанти використання ШІ. Ольга Петрів розповіла про міжнародний досвід використання ШІ, який може стати в нагоді Україні, та як загалом держава може використовувати ШІ на свою користь. 
  • Етичність систем та регулювання ШІ. На завершення Ольга Петрів згадала про дії, які великі компанії-розробники ШІ здійснюють для покращення етичності своїх систем, та законодавчі акти, які покликані врегулювати питання використання систем ШІ.

Це обговорення на Donbas Media Forum підняло важливі питання щодо використання штучного інтелекту в контексті українських медіа, а саме тих, хто займається документуванням воєнних злочинів, висвітливши як можливості, так і виклики, з якими зіштовхується сфера. 

Читайте також: Експертка ЦЕДЕМ стала офіційним представником організації в Комітеті Ради Європи зі штучного інтелекту (ШІ)