Нікотинові подушечки: “м’яке” падіння у тютюнову залежність

September 20, 2021

Ринок тютюнових виробів вже давно не обмежується одними лише сигаретами. Зараз гіганти цієї індустрії активно просувають нібито “менш шкідливі” замінники сигарет. Як наприклад, електронні пристрої доставки тютюну/нікотину, а також паучі (або подушечки, англ. pouches – мішечки). Деякі сайти навіть акцентують увагу на тому, що такі подушечки “не містять тютюну”, тож можна  вживати до 6 їх за день.

Насправді ж основна загроза, схована у них – наявність нікотину. Його концентрація в одній подушечці складає 0,57-1,56%. Саме ця складова викликає залежність у людей та провокує захворювання ротової порожнини і гортані, зокрема рак.

І хоча основою подушечки є рослинні волокна, вода та ароматизатори, істотну вагу має нікотин, який спричиняє негативні наслідки.

Експерти висловлюють побоювання через те, що такі подушечки стали особливо популярними серед молоді. На жаль, тютюнові подушечки мають попит серед тих, хто шукає заміну сигаретам – допомагає простота у користуванні. Змога обирати смаки й аромати відіграє для молодих споживачів чи не вирішальну роль у питанні вибору.

Зазначимо, що Європейський Союз забороняє введення в обіг тютюну для перорального (орального) вживання, це прописано у Директиві 2014/40 ЄС. Тютюн для перорального вживання визначений у ній як “тютюновий виріб для перорального вживання, крім тих, що призначені для вдихання або жування, вироблені повністю або частково з тютюну, у формі порошку або частинок”.

Цікаво, що хоч Директива й забороняє обіг тютюну для перорального вживання у межах Європейського Союзу, деякі країни, як наприклад Швеція, Австрія та Фінляндія, не беруть до уваги цю заборону. Продаж виробу дозволяє стаття 151 їхнього Акту про приєднання. Місце нікотинових паучів у такій класифікації також потребує уточнення, бо на сьогодні Директива не включає їх у перелік тютюнових виробів.

Наразі ВООЗ не висловлювала власної думки про існування паучів та їхнє регулювання. Натомість досі існують розбіжності щодо класифікації нікотинових паучів як тютюнових виробів.

Створені як допомога для готових кинути куріння, подушечки тільки викликають звикання та спонукають вживати нікотин у більших об‘ємах. 

Натомість приклад Німеччини, яка взагалі заборонила продаж нікотинових паучів через неузгодженість в законодавчому полі, дає змогу запозичити прогресивний досвід. В минулому паучі випускались під класифікацією “харчові продукти”, що взагалі не відповідає дійсності. Державне управління охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів у Баварії опублікувало висновок, що кваліфікує деякі марки нікотинових паучів як “небезпечні для здоров’я і тому небезпечні, оскільки концентрація нікотину в продуктах перевищує допустимі граничні значення для харчових продуктів”

З огляду на те, що попит на нікотинові паучі постійно зростає, Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) вважаємо нагальним врегулювати розповсюдження цього виробу, а також питання його продажу та реклами.

У випадку цього тютюнового виробу цільовою аудиторією є молодь, зокрема і неповнолітні. Тому так важливо забезпечити продаж паучів лише дорослим. Ми бачимо, що подушечки, створені як допомога тим, хто кидає палити, тільки викликають звикання та спонукають вживати нікотин у ще більших об’ємах. Це не може і далі залишатися непомітним.