Нова Зеландія заборонить продаж тютюнових виробів молодому поколінню

December 9, 2021

Нова Зеландія заборонить продаж тютюнових виробів на все життя молодому поколінню усім, хто народився після 2008 року. Такими діями країна провадить масштабну боротьбу з курінням. 

За підрахунками новозеландців, в країні курять близько 13% дорослого населення, але влада країни хоче до 2025 року знизити цю цифру до 5%. Куріння особливо поширене у корінних мешканців Нової Зеландії маорі. Серед них налічують 31% курців.

Міністерство охорони здоров’я Нової Зеландії стверджує, що куріння є причиною кожного четвертого захворювання на рак та вже призвело до 5 мільйонів смертей у країні, яким можна було би запобігти.

Новозеландський уряд вже понад 10 років веде активну боротьбу з тютюном та запроваджує жорсткі заходи контролю. Наприклад, очікується, що кількість магазинів з дозволом продавати тютюн різко скоротиться: з 8 тисяч до 500. 

Такі рішучі дії законотворців дозволять значно зменшити поширеність куріння серед молоді а то і взагалі звільнити покоління від шкідливої звички. Завдяки цьому значно зменшиться ризик серцевих, онко- та інфекційних захворювань у громадян країни. 

Нова Зеландія стала країною, яка безпосередньо заборонила продаж тютюнових виробів наступному поколінню. Втім, іншим шляхом зменшити поширеність шкідливої звички серед мешканців країни є оновлення законодавства, яке має відповідати сучасним реаліям.

Для України таким кроком стане ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358, що запроваджує заборону куріння електронних сигарет та пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння в громадських місцях, заборону оптової та роздрібної торгівлі сигаретами, що мають смакові добавки, капсули зі смаком чи характерним запахом. А на пачках всіх без виключення тютюнових виробів та електронних сигарет з’являться нові медичні попередження. 

Прийняття цього законопроєкту в ІІ читанні відіграє вирішальну роль для розбудови здорового суспільства, вільного від впливу тютюнової індустрії.