Швидкість, ігнорування ременів і телефони за кермом: за які порушення зросли штрафи

March 28, 2021

З 17 березня в Україні зросли штрафи за ряд порушень для учасників дорожнього руху. Зокрема, більше платитимуть водії, які перевищили швидкість, не пристібалися (або перевозили пасажирів без пасків безпеки) та користувалися телефонами за кермом. ЦЕДЕМ розповідає про зміни.

Перевищувати швидкість – зась

З 17 березня набули чинності нові штрафи за перевищення швидкості. Відтепер, перевищивши встановлену швидкість більш як на 20км/год, водій сплатить 340 гривень, а якщо на понад 50 км/год або більше – 1700 гривень. Раніше штрафні санкції за відповідні порушення складали 255 та 510 грн. Згідно даних ВООЗ, швидкість є одним з ключових факторів ризику, який призводить до високого рівня смертності та травматизму на дорогах.

В Україні перевищення швидкості – це основна причина всіх ДТП. У 2020 році через неї в Україні загинуло 1919 людей та травмувалося 12130 (за даними патрульної поліції). Саме тому підвищення штрафів за згадане порушення здатне врятувати тисячі життів українців. Дотримуйтеся встановленого швидкісного режиму, адже він рятує життя!


З 17 березня штраф за порушення правил користування ременями безпеки підвищено

Відтепер водія, який не пристебнувся або перевозить непристебнутих пасажирів, можуть оштрафувати на 510 грн замість 51 грн.

Чому це так важливо? Ремінь безпеки – найефективніший спосіб зберегти життя та мінімізувати травми під час аварії. Та на жаль, переважна більшість водіїв та пасажири не мають звички пристібатись. Відповідно до дослідження ЦЕДЕМ в рамках Кампанії “За безпечні дороги” спільно з Vision Zero for Ukraine, станом на 2020 рік близько 75% українських водіїв ігнорують ремені безпеки.

Саме підвищена відповідальність, контроль за дотриманням правил та просвітницькі кампанії можуть допомогти появі звички пристібатись у авто на будь-якому сидінні. На нашому сайті ви можете знайти топ-10 розвінчаних міфів про ремені безпеки. Завжди пристібайтесь на передньому і на задньому сидіннях!

 

Штраф за користування телефоном за кермом підвищено!

З 17 березня водії, що користуються телефоном під час керування авто, сплачуватимуть штрафи у розмірі 510 гривень, раніше ця сума складала 425 гривень.

За даними ВООЗ, шанс потрапити у ДТП при використанні телефону за кермом збільшується у 20 разів. А відволікання під час водіння, зокрема і на телефон, у 4 рази збільшує шанси потрапити у ДТП.

Незважаючи на це, відповідно до дослідження, проведеного ЦЕДЕМ в рамках Кампанії “За безпечні дороги” спільно з Vision Zero for Ukraine, станом на 2018 рік кожен п’ятий український водій користується телефоном за кермом.

Збільшення штрафу за вказане порушення має на меті зменшити рівень травматизму та смертності на українських дорогах. На нашому сайті ви знайдете розвінчані популярні міфи та важливі факти про користування телефоном за кермом. Декілька секунд відволікання від дороги можуть коштувати життя. Не відволікайтеся за кермом, залишайтеся в безпеці!