Очищувати ліси та ріки, організовувати екоініціативи та волонтерити – відповідальний вчинок

May 12, 2023

Харківський екоактивіст, волонтер і голова ГО «Люди для Людей» Артем Приходько почав займатися очищенням лісів та річок три роки тому. Його екодіяльність взяла початок з ранкових пробіжок у лісі. Насолоджуючись природою, він натикався на купи сміття, тож почав брати з собою 120-літрові мішки, щоразу збираючи декілька мішків різноманітного непотребу.

Результатами своєї екологічної діяльності Артем ділився з підписниками у соцмережах, тож поступово до нього почали приєднуватися однодумці. Вони  долучалися до прибирання сміття, а також пропонували нові локації для очищення. 

Саме так зʼявилася ідея розчистити річку Уди. Разом з командою небайдужих харків’ян Артему вдалося дістати з річки близько 120 тонн сміття. Також завдяки його ініціативі на річці було встановлено «Trash Killer» єдиний в Україні виловлювач сміття, який досі продовжує працювати та дає змогу очищати річку. Навіть повномасштабна війна не зупиняє його роботи. У майбутньому Артем планує обладнати схожі гідроспоруди на інших річках країни.

«Ми можемо мобілізуватися і прибрати ту чи іншу територію, чи створити щось нове. Серед нас є люди з різною освітою, і таким колективом будь-які ідеї можна втілювати в життя. У нас є три підрозділи: чистка лісу, чистка річок та висадка дерев. Окрім чистки річки Уди, ми почистили частину нашого лісу від сміття, 11 тонн вивезли. Також висадили перший у Харківській області фруктовий ліс вздовж річки, який вже за 10-15 років буде давати плоди», розповів Артем «ЕкоПолітиці».

За освітою Артем Приходько інженер-механік хімічної промисловості, а працює екоактивіст керівником діджитал-відділу IT-компанії. Після проєкту з очищення річки Уди команда Артема з небайдужих активістів збільшилася, тож він вирішив вільний від роботи час зосередити на волонтерстві та 🚯екозахисній діяльності. 

«Ми з іншими активістами нашої організації взяли для себе правило: “Я можу вирішити все сам”. Кожен з нас так думає, і коли ми разом – це величезна сила. Ми ні у кого не просимо допомоги і нікого не звинувачуємо. Ми хочемо жити у чистому регіоні, чистому місті. Тому беремо проблему, аналізуємо, гуртуємося навколо неї та вирішуємо. Якщо держава готова нам допомагати – чудово. Не готова – не заважайте», зауважив екоактивіст у інтерв’ю «ЕкоПолітиці».

З перших днів повномасштабного вторгнення Артем запустив проєкт «Людям від Людей», у рамках якого вони разом із командою волонтерів надають гуманітарну допомогу людям з інвалідністю та людям похилого віку на Харківщині. 

Артем та його команда небайдужих власним прикладом доводять, що об’єднавши зусилля, можна досягти значних зрушень у різноманітних суспільно важливих ініціативах. Завдяки власній відповідальності, активності та свідомому ставленню до оточуючих Артем Приходько сприяє очищенню екосистеми, підвищенню якості життя громади, а також мотивує нас до здійснення власних відповідальних вчинків!

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions