Національна стратегія сприяння розвитку громсуспільства: що варто знати про проєкт

October 28, 2020

Центр демократії та верховенства права у консорціумі з ІСАР “Єднання” і Українським незалежним центром політичних досліджень продовжує долучатися до розробки проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2025 роки. Наразі закінчується етап регіональних обговорень документа (останнє з них відбудеться 30 жовтня).

Експерт ЦЕДЕМ Артем Коновалов у інтерв’ю для видання “Громадський простір” розповів, що варто знати про новий проєкт стратегії.

“Проєкт Стратегії розробляється цього року інклюзивно, тож важливою є предметна участь третього сектору в пропонуванні державних політик сприяння громадянському суспільству й прогнозуванні впливу таких дій з боку владних інституцій.

На більше ніж 20 сторінках бачень, що мають почати втілюватися з 2021 року, переважно викладені сильні речі, синхронізовані з Картою правових реформ для громадянського суспільства, яку презентували нещодавно й яку складали гуртом багато неурядових організацій і активістів/активісток.

Але є й ті, що потребують дужчого діалогу й зважування ризиків. Наприклад, чи може пропозиція “створення умов для збільшення професійної зайнятості громадян в інститутах (організаціях) громадянського суспільства” перерости в зобов’язання НУОшок мати штат? Наприклад, чи може теза про “забезпечення прозорої діяльності НУО шляхом розширення загальнодоступної інформації (статут, звіти про діяльність, фінансові звіти)” призвести до додаткового обтяження оприлюдненням таких даних у певній процедурі самим НУО чи дореєстрації для “залиття” статутних документів у реєстри?

Таких нюансів в проєкті Стратегії не багато, але про них варто говорити з урахуванням того, як хороші думки перетворюються в Україні на “перереєстрації” й закони, небезпечні для активістів. Також документ намагається винести на високий рівень розмову про статус “суспільно корисної організації”, критерії віднесення до таких НУО. Але ця розмова не підкріплена тим, що це дасть і як усунути ймовірні зловживання статусом. А також ця розмова може мати кліматичну ваду – порушити принципи рівноправності громадських організацій, викладені у частинах четвертій і п’ятій статті 36 Конституції України.”

Матеріал у повному обсязі читайте за посиланням.

Участь у створенні Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства відбувається в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується ІСАР Єднання у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).