Черговий тиждень роботи онлайн: розробка Карти правових реформ для громадянського суспільства триває

April 17, 2020

Попри карантин й обмежувальні заходи, робота над проєктом «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» не завершується. І цього тижня у Консорціумі з УНЦПД та ІСАР Єднання експерти Центру демократії та верховенства права продовжили проводити онлайн-засідання Робочих груп, які за напрямами Карти правових реформ для громадянського суспільства напрацьовують пропозиції до вдосконалення законодавства.

14 квітня 2020 року відбулося друге засідання Робочої групи “Державна політика сприяння розвитку громадянського суспільства”. Під час роботи учасники, в першу чергу, працювали над коментарями та правками до Підсумків,  які були створені під час першого засідання Робочої групи. Особливу увагу звертали на обговорення шляхів вирішення проблеми відсутності регіональних та місцевих програм сприяння розвитку громадянського суспільства та неефективної діяльності обласних координаційних рад сприяння розвитку громадянського суспільства. У висновку учасники зазначили про важливість опублікування звіту попередньої Національної стратегії для громадянського суспільства в Україні, який дасть можливість не допустити помилок при формуванні такої Стратегії на 2021 – 2026 роки.

Наступного дня, 15 квітня, під час другого засідання Робочої групи “Державна фінансова підтримка організацій громадянського суспільства”. Учасники спілкувалися про підсумки першого робочого засідання доопрацювали розділ з урахуванням нових потреб. Особливо дискутивними стали питання недосконалого застосування положень про проведення конкурсних процедур та варіантів вирішення цієї проблеми. Також, учасники звернули увагу на допрацювання проблеми неврегулювання питання граничних сум видатків для всіх організаторів конкурсу ОГС.

Друге онлайн-засідання Робочої групи “Участь громадськості у формуванні та реалізації владних рішень”, яке відбулося 16 квітня, розпочалося з питання участі громадськості у формуванні владних рішень на державному рівні: в Уряді, конкретному міністерстві, міських державних адміністраціях, оскільки місцевий рівень учасники розглядали на попередньому засіданні. Особлива увага звернули на питання інструментів і порядку щодо відкритості (доступу до засідань) та прозорості (оприлюднення інформації) діяльності державних органів. Учасники активно дискутували про питання участі ОГС у конкурсах громадського бюджету. Наступне засідання цієї робочої групи стосуватиметься обговоренню напрацювань учасників, щодо місцевого і державного рівнів.

Заключне онлайн-засідання тижня відбулося 17 квітня, а саме друга зустріч Робочої групи “Правовий статус, реєстрація та припинення ОГС”. Присутні почали свою роботу з питання, щодо реєстрації та ліквідації благодійних організацій та питання окремого правового статусу для створення та діяльності аналітичних центрів. Це викликало окрему дискусію серед учасників, які  зазначили певні пропозиції для врегулювання статусу аналітичних центрів. Також, представники ОГС встигли прокоментувати наведені формулювання проблем у Підсумках першого засідання робочої групи.

Отже, цього тижня представники Консорціуму та учасники Робочих груп плідно працювали над розробкою Карти правових реформ для громадянського суспільства. Регулярні онлайн-зустрічі з розробки Карти допомагають не засумувати за колегами та вигадати нові формати онлайн-комунікації.

Щоб приєднатися до обговорення чи слідкувати за перебігом усіх засідань, підписуйтеся на сторінку Карти правових реформ: https://www.facebook.com/legalreformscso/

На сторінці ми публікуємо інформацію щодо засідань і як долучитися до них. Наша мета – залучити якомога ширше коло учасників до розробки Карти правових реформ для громадянського суспільства.

Розробка Карти правових реформ для громадянського суспільства здійснюється в рамках проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», який реалізується Консорціумом у складі ІСАР Єднання, Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД) та Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (АМР США).