Відбулося онлайн-засідання з обговорення оновленої редакції розділу Карти правових реформ

April 7, 2023

4 квітня відбулося онлайн-засідання робочої групи за участі представників громадянського суспільства та з залученням представників органів державної влади для обговорення оновленої редакції Розділу 5 “Розвиток волонтерської діяльності – 2.0” Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні. Участь в обговоренні взяло близько 30 представників організацій громадянського суспільства та органів державної влади. 

Учасники обговорення проаналізували частину запропонованих положень оновленої редакції Розділу 5, зокрема, щодо:

  • Запровадження механізмів інституційної підтримки організацій, що залучають волонтерів;
  • Конкурсів волонтерських проектів на державному та місцевому рівні;
  • Розробки та затвердження концепції Державної цільової програми розвитку волонтерства в Україні;
  • Вікових обмежень для провадження волонтерської діяльності;
  • Внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України №604 від 19 серпня 2015 року, яка регулює питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в зоні проведення бойових дій.

Пропозиції учасників буде проаналізовано та відображено в фінальній версії оновленої редакції Розділу 5 “Розвиток волонтерської діяльності – 2.0” Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні.

Наступна зустріч робочої групи для продовження обговорення та пропрацювання проблем в сфері законодавчого регулювання волонтерства відбудеться 11 квітня. 

Зокрема для обговорення будуть запропоновані такі питання:

  • Розв’язання проблеми недосконалого підходу щодо оподаткування та звітності в діяльності фізичних осіб-благодійників (волонтери АТО) через внесення змін до Податкового кодексу України;
  • Необхідність спрощення законодавчих умов для залучення та діяльності волонтерів-іноземців;
  • Підвищення рівня залучення волонтерів до роботи з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Всі охочі представники ОГС та органів державної влади можуть долучитися до наступних обговорень, заповнивши коротку форму за посиланням: https://forms.gle/FhHeVmboEPLvUBF19.

Ознайомитися з пропонованою редакцією Розділу 5 можна у форматі порівняльних таблиць та у зведеному тексті

Довідково

У 2020 році завдяки спільній роботі сектору було напрацьовано Розділ 5 (“Розвиток волонтерської діяльності”) Карти правових реформ для громадянського суспільства в Україні.

Від моменту напрацювання остаточної редакції Карти було реалізовано окремі рішення та розв’язано проблеми, визначені у Розділі 5.

Водночас, деякі проблеми, визначені в Карті, потребують перегляду та оновлення з урахуванням повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Так, актуальними стали питання:

– Забезпечення можливості для отримання допомоги волонтерам, які отримали інвалідність, та членам сімей загиблих волонтерів в районах бойових дій з поширенням дії цього права на всю територію України;

– Недосконалого підходу щодо оподаткування та звітності в діяльності фізичних осіб-благодійників (волонтери АТО);

– Необхідності спрощення законодавчих умов для залучення та діяльності волонтерів-іноземців.

Ознайомитися з короткою довідкою про імплементацію рекомендацій Карти можна за посиланням.