ЦЕДЕМ презентував оцінку ризиків громадського сектору України

September 12, 2024

6 вересня 2024 року відбулась конференція “Від високого ризику до високої довіри: презентація оцінки ризиків громадського сектору України в сфері відмивання коштів та фінансування тероризму”, яку організував Центр демократії та верховенства права.

Участь у конференції взяли представники державного та громадського сектору, а також банки та інші суб’єкти первинного фінансового моніторингу. 

Ключовою подією конференції була презентація результатів глобального дослідження ризиків неприбуткового сектору України в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Ключові висновки, якими ми ділимося з вами:

1. Рівень ризику для громадських об’єднань (ГО) та релігійних організацій (БО) був оцінений фахівцями як низький

2. Загальний рівень загрози для ГО та БО теж був оцінений як низький. Разом з тим, загроза від первних правопорушень в сфері відмивання коштів є вищою, тому ОГС варто вживати заходів безпеки, щоб не бути втягнутими в такі злочини:

  • шахрайство; 
  • незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку; 
  • привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

В умовах військової агресії Російської Федерації проти України існує ризик використання НПО для її підтримки. З огляду на це, оцінку загального рівня загрози щодо злочинів у сфері фінансування тероризму для сектору НПО було визначено як середньо-низьку. 

3. Загальний рівень вразливості ГО та БО в сфері відмивання коштів та фінансування тероризму був оцінений як низький.

4. При цьому  рівень вразливості більшості опитаних організацій в частині статутної діяльності та внутрішньої політики можна охарактеризувати як середньо-низький. Такий рівень потенційної вразливості є вищим, ніж у частині фінансів та операційної діяльності. Найбільш помітними вразливостями є відсутність інструментів запобігання нецільовому використанню ресурсів відповідальним персоналом (задокументовані правила врегулювання конфлікту інтересів, кодекс етики, стандартизовані фінансові процедури) та здатність НПО діяти прозоро (публічне звітування про діяльність та подання звітів до контролюючих органів). 

За результатами дослідження було сформовано ряд рекомендацій для всіх стейкхолдерів, основні з яких:

    • Відповідальним органам державної влади – продовжувати розвиток системи інформування НПО про ризики ВК/ФТ/ФРЗМЗ.
    • Відповідальним органам державної влади у взаємодії з НПО – розробити та запровадити навчальні програми для НПО. 
    • Відповідальним державним органам – організувати розроблення й впровадження заходів для запобігання необґрунтованому банківському дерискінгу, із залученням експертних НПО.
    • Відповідальним державним органам та експертним НПО – проводити роз’яснювальну й інформаційну роботу серед НПО щодо необхідності впровадження внутрішніх політик, у тому числі добору персоналу, закупівель, антикорупційних заходів і практик публічної звітності тощо.
    • НПО – розглянути можливість імплементації внутрішніх політик з врегулювання конфліктів інтересів, проведення закупівель, добору персоналу тощо.
    • НПО – проявляти проактивну позицію і брати участь в публічних консультаціях щодо формування державної політики в сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ.

Здобутки незалежної оцінки неприбуткового сектору високо оцінені як з боку держави, так і міжнародними експертами.

Перший заступник голови Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Гаєвський у вітальному слові високо оцінив доробок, назвавши його новаторським, першим у своєму роді і таким, що має вагу.

Директор Академії фінансового моніторингу Ростислав Марчук також високо оцінив результати дослідження, зазначивши, що звіт відкриває поле для дискусії. Він також заявив про намір Академії реалізувати рекомендацію про створення державної програми навчань для сектору НПО в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Бен Еванс, співзасновник і старший партнер “Greenacre Group”, який виступав консультантом в процесі дослідження і має досвід проведення незалежної оцінки НПО сектору в Німеччині, Північній Македонії та інших країнах, високо оцінив аналітичну роботу дослідницької команди, комплексність та глибину оцінки, яка є статистично валідною.

Сергій Рибченко, проєктний менеджер проєкту “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Офісу Ради Європи в Україні, подякував команді, яка працювала над методологією і самим дослідженням і виразив сподівання, що його результати стануть внеском у покращення глобальної системи протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні.

З записом конференції українською мовою можна ознайомитись за посиланням.

Доступний також запис англійською

Ключові положення звіту про проведення незалежної оцінки сектору неприбуткових організацій України в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можна знайти на сайті ЦЕДЕМ за посиланням.

Повний текст звіту буде оприлюднений найближчим часом, слідкуйте за нашими оновленнями.

Звіт створений у межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.