Україна в Оксфорді: ЦЕДЕМ долучився до міжнародних змагань з медійного права

April 18, 2019

У британському Оксфорді 8-12 квітня відбувся фінальний раунд міжнародних студентських змагань з медійного права Price Media Law Moot Court Competition. Україна була гідно представлена на цьому турнірі: експерти Центру демократії та верховенства права були суддями змагань, а у змаганнях брали участь дві українські команди.

Самі змагання відбуваються у форматі мут-корту – це модельні судові засідання на медійну тему. Участь у них беруть команди студентів-юристів. Принцип змагань максимально наближений до реальності: команди готують письмові аргументи (передовсім спираючись на законодавство та судову практику), а також виступають перед суддями та полемізують з опонентами.

Традиційно організатори обирають для змагань топ-питання медіасфери. Так темою мут-корту стало поширення недостовірної інформації у соцмережах, механізми її спростування, а також відповідальність самих соціальних медіа за пости з мовою ворожнечі. Учасники дебатували щодо права публічної особи спростувати інформацію чи добиватися її видалення, накладання обмежень на інтернет-ресурси і меж між свободою слова та hate speech. Відповідно, одна команда у ролі позивача мала доводити, що блокування онлайн-платформи є надмірним, натомість опоненти відстоювали позицію державних органів і правильність заборони.

А участь у мут-корті цього року взяли 35 команд. Серед них – представники США, Великої Британії, Ірану, Єгипту, Південно-Африканської Республіки, Непалу та Сінгапуру. Україну в Оксфорді представляли одразу дві команди – студентів КНУ імені Тараса Шевченка та Національного університету “Києво-Могилянська Академія”. Нагадаємо, до фінального етапу вони кваліфікувалися через відбірковий регіональний раунд у Києві – його у грудні минулого року організував Центр демократії та верховенства права. Також у Києві путівку до Оксфорда вибороли команди Білоруського університету та Латвійського університету. Вже традиційно ЦЕДЕМ профінансував поїздку до Оксфорда найсильнішої української команди – за підсумками відбору це звання отримали представники КНУ ім. Тараса Шевченка.

Також експерти Центру долучалися і до фінального етапу. Так, директор Центру Тарас Шевченко та юрист Центру Ігор Розкладай були суддями під час мут-корту. А Аліна Правдиченко, керівник напряму “Незалежні медіа” поєднувала роботу арбітра з участю в організації змагань.

Особливо успішним цьогорічний мут-корт став для команди НаУКМА: могилянці вперше дійшли до фіналу. У відбіркових раундах команда здолала опонентів із Філіппін та Шотландії, а у іграх на виліт по черзі перемогла представників Лондонського міського університету, Оксфордського університету та команду Юридичної школи Осгуд-Холлу (Канада). Лише у фіналі у цілком рівній боротьбі студенти НаУКМА поступилися опонентам з Філіппін. У підсумку – друге місце, і це найкращий результат для українських команд за всі роки участі у Price Media Law Moot Court. У Оксфорді відзначилися ще одні представники київського регіонального раунду – команда Білоруського університету кваліфікувалася до чвертьфіналу.

Окрім змагань, Price Media Law Moot Court став майданчиком для панельної дискусії, присвяченої мові ворожнечі у онлайн-медіа. Її модераторами стали професор Кейт О’Реган та доктор Стефан Тейл. Також для учасників пройшла відкрита лекція “Загадка регулювання соціальних медіа” від професора Монро Е. Прайса.

Участь у заході та підтримка української команди стала можливою завдяки фінансовій підтримці Швеції.