Парламент сказав “так” реформі державної і комунальної преси

November 24, 2015

На пленарному засіданні 24 листопада народні депутати України проголосували за прийняття законопроекту №1123 “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”. За реформу державної і комунальної преси було віддано 260 голосів. Лише з шостої спроби народні обранці нарешті розглянули законопроект, прийняття якого тривалий час адвокатували представники Інституту Медіа Права та інших медійних організацій.

Законопроектом передбачається роздержавлення державних та комунальних друкованих ЗМІ, що здійснюватиметься у 2 етапи: впродовж одного та двох років відповідно.  Реформування  відбуватиметься шляхом виходу органів державної влади та місцевого самоврядування із складу засновників друкованих ЗМІ або шляхом перетворення таких ЗМІ в офіційні друковані видання. За законопроектом, рішення про реформування прийматиметься за участю трудового колективу друкованого ЗМІ. Реформованим ЗМІ надаватиметься державна підтримка за умовами та в формах, визначених законом.

Також під час розгляду законопроекту народні депутати підтримали поправку, озвучену головою Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторією Сюмар щодо офіційних друкованих видань, в яких здійснюється офіційне опублікування законів та інших нормативно-правових актів.

Світовий досвід демонструє, що владні ЗМІ притаманні країнам, де тривалий час існувала державна монополія на інформацію. Сьогодні власні газети мають органи влади в Росії, Білорусії, Таджикистані, Азербайджані тощо. В країнах західної демократії органи влади не мають власних ЗМІ.

Законопроект включали до порядку денного парламенту раніше, однак лише з шостої спроби народні депутати розглянули його. Інститут Медіа Права та інші медійні організації неодноразово звертались до народних депутатів із закликом проголосувати за реформу преси. Для привернення уваги парламентарів до законопроекту представники ІМП  8 жовтня провели під стінами парламенту акцію, де роздавали сатиричну газету “Радянський меридіан”, в якій було зібрано типові матеріали з реальних місцевих газет. Також 30 листопада у Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики відбудуться слухання на тему реформування парламентських ЗМІ, ініційовані Інститутом Медіа Права. Темою реформування державної і комунальної преси юристи Інституту почали займатись ще з 2005 року.

Закон набуде чинності після підписання Президентом. Із змістом законопроекту можна ознайомитись за посиланням.