Комітет свободи слова засудив силовий тиск на ЗМІ

September 9, 2016

7 вересня 2016 року відбулось перше засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. На ньому було розглянуто низку актуальних питань щодо нинішньої ситуації у медіа середовищі України. Зокрема, за результатами обговорення події 4 вересня 2016 року на телеканалі «Інтер», було  прийнято Заяву Комітету,  у якій рішуче засуджуються будь-які спроби силового тиску на засоби масової інформації України та порушення їх прав, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і мас-медіа. Комітет наголосив на обов’язку влади забезпечити право журналістів на безпеку та законну професійну діяльність.

Водночас, депутати висловили занепокоєння прямим чи опосередкованим використанням українських засобів масової інформації агресором в умовах гібридної війни та співпрацею окремих працівників мас-медіа з терористами на Сході України. Члени Комітету також висловили вимогу до правоохоронних органів провести належне розслідування ситуації навколо телеканалу «Інтер» та притягнути до відповідальності винних у порушеннях закону.

Також на засіданні було розглянуто законопроект про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги) (№ 3504). За результатами обговорення Комітет свободи слова рекомендував ухвалити цей законопроект в другому читанні. Детальніше про цей законопроект за посиланням.

Разом з тим, було вирішено відкликати та допрацювати законопроект про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо та телебаченні) (№ 4924).