Підтримка пацієнтів з вірусними гепатитами в умовах війни: куди звернутися

March 30, 2022

«Юля – найстарша дитина в сім’ї, мала трохи замкнутий характер, Михайло – середня дитина в сім’ї, трохи жвавіше та маленька Маша, яка здавалося нічого не розуміє. Але ми здогадувалися, що ці діти бачили те, що їхні однолітки бачили лише по телебаченню, а може взагалі не бачили.»

Це початок історії про Юлю та Михайла – двох дітей, хворих на вірусний гепатит С. У 2020 році вони стали учасниками проєкту «Здорове майбутнє України», який реалізовувала громадська організація BCD з смт. Немішаєве (Київська область).

«Ризик зараження тим вище, чим більше інфекції потрапляє в організм. Тому найбільшу небезпеку представляє контакт із зараженою кров’ю, де міститься найбільше копій вірусу. Це може відбутися при переливанні неперевіреної крові або її продуктів, а також проведення маніпуляцій, пов’язаних із пошкодженням шкіри, нестерильними або погано обробленими інструментами», – пояснюють фахівці організації.

Зрозуміло, що в умовах воєнних дій ризики зараження можуть зростали.

Війна з вірусними гепатитами

Сьогодні ГО «BCD» через війну переміщена в Київ, де активно займається гуманітарною допомогою, підтримкою волонтерських ініціатив, транспортуванням необхідних матеріалів по місту Київ. 

Але пошук ліків та підтримка людей з вірусними гепатитами та ВІЛ-позитивних осіб – залишаються актуальними.

До повномасштабного воєнного вторгнення у команді «BCD» були професійні волонтери: консультанти з соціальних питань, лікарі-інфекціоністи та гепатологи, лікарів-діагности УЗД та працівники лабораторій з відмінною репутацією.

Протягом 2021 року «BCD» за підтримки менторки Катерини Рижкової-Сєбєлєвої з благодійної організації Світло надії” (Полтава) працювали над тим, щоб розробити комплексну Програму здоров’я населення Немішаївської територіальної громади. 

Після 24 лютого акценти в роботі довелося змінювати. Проте питання підтримки тих, хто зараз цього потребують, залишається пріоритетним для команди.

Підтримка спільноти

Юрій Войналович – досвідчений комунікатор. Поєднуючи ролі виконавчого директора організації та служіння у церкві Живе Слово, він зводить між собою тих, хто звертається по допомогу, і тих, хто її пропонує.

Оперативно відреагувати на пропозицію підтримки з Рівного для Київської області, згодом скерувати до надійних людей волонтерів для допомоги селам Житомирської області — вже звичні для воєнного часу справи. 

«Перерозподіляємо все залежно від того, куди треба», – каже пан Юрій.

Але потреби спільноти людей з діагнозом хронічний вірусний гепатит в нинішніх умовах тільки зростають.

«Спільнота з гепатитами зрушила з місця, хтось приїхав, хтось поїхав. Зараз потрібно провести міні-дослідження, актуалізувати інформацію, що взагалі відбувається», — пояснює Юрій Войналович.

За його словами, вірусний гепатит С лікується три місяці. Тож люди могти отримати, наприклад, в Бородянці, лікування на перший місяць, а далі що робити — виникає питання.

Якщо є питання про вірусні гепатити

В організації є лікарі, які можуть надавати фахову допомогу та консультації.

Якщо ви хочете дізнатися більше про підтримку пацієнтів з вірусними гепатитами в умовах воєнного часу — звертайтеся за номером: +38 073 044 73 44 (mob/viber) або пишіть у фейсбуці: https://www.facebook.com/grbcd.

Стати благодійником і підтримати діяльність організації ви можете за посиланням: http://bcd.org.ua/pidtrimati/