Пом’яті, але живі: Полякова, Дорофєєва та Астаф’єва закликали українців пристібатись в авто

December 14, 2018

Співачки Оля Полякова, Надя Дорофєєва, Даша Астаф’єва, TAYANNA і Michelle Andrade взяли участь у новорічній соціальній кампанії, що закликає водіїв та пасажирів користуватись ременем безпеки. У проекті, реалізованому Центром демократії та  верховенства права (ЦЕДЕМ), зірки позували у м’ятих святкових сукнях, показуючи, що краще пристібнутися і пом’яти одяг, ніж ризикувати життям.

Вже понад 2 роки ЦЕДЕМ популяризує тему безпеки на дорогах і прищеплює українцям звичку пристібатися у рамках Кампанії “За безпечні дороги”. За час роботи Центру рівень користування ременем зріс більше, ніж на половину — з 15% у 2017 році до 23% у 2018-му. Верховна Рада ухвалила у першому читанні ініційований ЦЕДЕМ законопроект про підвищення штрафів за ігнорування пасків безпеки, що очікує на остаточне голосування після Нового року. Тому у святковий період організація вирішила ще раз привернути увагу суспільства до важливості використання пасків безпеки.

«162 000 ДТП трапляється на українських дорогах щороку, – говорить заступник директора ЦЕДЕМ Олеся Холопік. – Проблема актуалізується у новорічний період, коли у святковій лихоманці, ми забуваємо подумати про свою безпеку і пристібнутися. Хоча шанси зберегти життя в аварії з ременем безпеки в два рази вищі, ніж без. У ТОП-7 причин, чому водії та пасажири не хочуть пристібатися — небажання зім’яти нарядний одяг. Тож ми вирішили залучити у кампанію відомих українок, які покажуть, що дві складки на сукні здаються проблемою лише до моменту, поки не поставиш на терези — м’яту сукню і своє життя».

Зірковий проект показує нарядних та веселих співачок, які вже приїхали на вечірку. У них красиві зачіски, святковий мейк-ап і складки на сукнях від паску безпеки.

«Я декілька разів потрапляла в аварію, після однієї з яких в мене навіть залишилися шрами на колінах, – розповідає співачка Даша Астаф’єва. – Тепер в моїй машині пристібаються всі – це стало моїм правилом. Принципово не сідаю в таксі, де не працює пасок безпеки, а також ніколи не відмовлюсь від нього через страх зіпсувати одяг – краще підберу сукню, яка не мнеться або мнеться, але гарно. Своєю участю у кампанії хочу закликати всіх українців бути мудрішими – пристібатися і піклуватися про свою безпеку та безпеку оточуючих».

«В період новорічних свят причина «я не пристібаю пасок безпеки, щоб не пом’яти святковий одяг» входить в топ виправдань водіїв і пасажирів, — говорить співачка Надя Дорофеєва. ­— Це жахливо засмучує! Пристібатися в автомобілі — незмінне правило, в якому не може бути винятків. Я роблю це завжди. Зрештою, якщо ви так переживаєте про свій зовнішній вигляд, візьміть святкове вбрання з собою і переодягніться на місці».

«Коли мені було вісімнадцять, я потрапила в аварію — розповідає співачка Оля Полякова. — Їхала на передньому сидінні, не пристібнувшись. Автомобіль перед нами різко загальмував. Я вдарилася головою об торпедо, сильно розбила обличчя та чотири тижні пролежала в лікарні. З тих часів в мене залишився шрам над бровою і звичка завжди пристібатися. Хіба має значення, чи помявся твій піджак чи сукня, якщо мова йде про твоє життя?»

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) – аналітично-адвокаційний центр, що працює в громадському секторі України з 2005 року, спрямовуючи свої зусилля на розвиток незалежних медіа, підтримку громадських платформ і рухів, а також побудову правової держави в Україні.