ЦЕДЕМ підтримав Порядок денний встановлення справедливості

June 18, 2019

Судова реформа, відновлення покарань за незаконне збагачення для посадовців та нові реформи правоохоронних органів — таким є громадський порядок денний для наступного парламенту. Центр демократії та верховенства права долучився до ініціативи “Порядок денний встановлення справедливості” — це спільні вимоги 17 громадських організацій до партій-учасниць парламентських виборів. Передовсім вони стосуються змін у сфері боротьби з корупцією, судовій та правоохоронній системі.

Зокрема, учасники ініціативи вимагають від нової Ради відновити покарання за незаконне збагачення. Адже зараз покарати топчиновника, який отримав статки, порушивши закон, неможливо: ще 26 лютого Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Через це Національне антикорупційне бюро вже закрило справи щодо 65 посадовців. Відтак, організації закликають відновити покарання. І за відповідальністю має слідувати конфіскація незаконних активів, аби гроші поверталися до бюджету країни.

По-друге, учасники Порядку денного закликають “перезавантажити” два антикорупційні органи — Нацагентство з питань запобігання корупції та Спеціальну антикорупційну прокуратуру. Тобто звільнити керівників обох органів та провести нові прозорі конкурси. Крім того, САП, НАЗК та Національне антикорупційне бюро мають отримати гарантії незалежності. Є і пропозиція стратегічного рівня: розробити антикорупційну політику, яка визначала б завдання та відповідальність органів влади у цій сфері.

Реальна судова реформа — ось ще один елемент встановлення справедливості. Змінювати судову систему громадські організації пропонують, наприклад, реформувавши Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та Вищу Раду Правосуддя — органи, які відповідають за добір та оцінювання роботи служителів Феміди (а відтак є ключовими для якісної роботи системи). За цим планом, до обох структур мають увійти громадські експерти (вони складатимуть половину кожного з органів), а добір членів ВККС та ВРП проводитимуть фахівці з міжнародних організацій.

Додатковим механізмом може стати перегляд рішень ВККС — до прикладу, у разі якщо Громадська рада доброчесності визнала суддю недоброчесним, але Комісія видала йому позитивну оцінку.

До речі, ще однією вимогою стала реформа Конституційного суду України: йдеться про прозорі конкурси на посади суддів КСУ.

Водночас, організації-підписанти закликають провести перебудову у системі правоохоронних органів. Так, Служба Безпеки України має втратити невластиві їй функції (зокрема, досудове слідство та боротьбу з економічними злочинами), і зосередитися на захисті національної безпеки. Натомість доречно створити Службу фінансових розслідувань — новий спеціалізований орган для протидії фінансовим, податковим та економічним правопорушенням.

За цим планом, “перезавантаження” також має пройти Генеральна прокуратура України. Тут експерти пропонують переобрати Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів — також за участі міжнародних експертів і з включенням громадськості до її складу. Цей орган, нагадаємо, призначає та звільняє прокурорів. Оновлена ГПУ матиме меншу кількість прокурорів, однак вони отримуватимуть більшу заробітну плату, тож керівництву буде складніше тиснути на підлеглих. До речі, серед пропозицій є і новий прозорий конкурс на посаду Генерального прокурора.

Особливо масштабну реформу громадські організації вимагають провести у Міністерстві внутрішніх справ та Державному бюро розслідувань. У випадку МВС зокрема йдеться про повторну атестацію співробітників Нацполіції за участі представників громадськості. Адже, як вказано у Порядку денному, “Більшість старих “міліцейських” кадрів, навіть ті, що не склали професійні іспити, поновилася на посадах через суди”. Тим часом новий Парламент має підтримати і переатестацію всіх слідчих у територіальних управліннях ДБР (зі звільненням тих, хто атестацію провалить). При цьому голову Бюро має призначати Кабінет Міністрів (наразі це робить президент за поданням прем’єр-міністра), а комісії для добору кадрів ДБР слід формувати за іншим принципом.

Крім того, учасники ініціативи закликають зберегти вже наявне досягнення— систему міжнародних закупівель ліків, яка дозволяє забезпечувати важкохворих українців медикаментами за державний кошт.

Автори Порядку денного закликають усі партії-учасниці парламентських виборів підтримати пропозиції та планують відстежувати реакцію політсил. Зокрема, на інтернет-сторінці ініціативи будуть відзначені найрейтинговіші політсили, які підтримали Порядок денний, а також партії, які ще не зробили це.

Ознайомитись з Порядком денним встановлення справедливості ви можете за посиланням.

Громадські організації, які висунули вимоги:

  • Трансперенсі Інтернешнл Україна
  • Фундація DEJURE
  • Автомайдан
  • Центр демократії та верховенства права
  • Центр UA
  • Центр протидії корупції
  • Антикорупційний штаб
  • Інститут законодавчих ідей
  • ACREC
  • Інститут політичної освіти
  • Наші гроші
  • Громадський контроль
  • StateWatch
  • Харківський антикорупційний центр
  • Центр громадського моніторингу та досліджень
  • Центр економічної стратегії
  • Декларації під контролем