Народні депутати лобіюють повернення куріння в громадські місця

August 16, 2022

Народні депутати хочуть повернути куріння сигарет, IQOS/glo та кальянів у громадські місця. Про це йдеться в законопроєкті №5616 у поправках № 20-21, авторами яких є Ігор Фріс, Олександр Санченко, Дмитро Наталуха.

Це попри те, що один місяць тому в Україні почала діяти заборона курити в громадських місцях електронні сигарети, IQOS/glo, а  з 10 років тому – звичайні сигарети.

Кому це вигідно?

  • Безпосередньо народному депутату Ігору Фрісу, члену Комітету з питань правової політики. Вінлобіює інтереси своєї родини, яка володіє готельним та ресторанним бізнесом в Івано-Франківську і курортній Поляниці
  • Тютюновій індустрії, яка через депутатів-лобістів хоче збільшити свої продажі в Україні, попри те, що підтримує війну проти України і фінансує російську армію, будучи одним з найбільших платників податків в РФ.

Чому це погана ідея?

  • Несе загрозу здоров’ю українців і колосальному збільшенню кількості нових курцівв Україні вже найближчим часом.
  • Законопроєкт вводить в оману інших депутатів і порушує Регламент ВР. Оскільки тютюновіпоправкине мають жодного відношення до тематики законопроєкту №5616, повна назва якого “Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів”
  • Законопроєкт № 5616 порушує міжнародні зобовʼязання України, а саме Статтю 8 Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ)

Громадські організації – члени «Коаліції за вільну від тютюнового диму Україну» планують звернутися до НАЗК з повідомленням про конфліктінтересів одного з авторівтютюнових  поправок народного депутата Ігора Фріса.

Відновлення в Україні куріння  в громадських місцях рівноцінне зміні вектора розвитку країни. Якщо до цього був вектор європейський  на посилення громадського здоров’я, то спроба повернути куріння, в тому числі кальянів, в громадські місця з грубим порушенням закону – повертає Україну на шлях корупції та хаосу.

Довідково:

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) – громадська організація, яка з 2010 року бере участь у розробці ключових політик та законопроєктів, що обмежують вплив тютюнових виробів на здоров’я нації. Завдяки спільним з партнерами зусиллям з’явилася законодавча заборона реклами, стимулювання продажу й спонсорства тютюну, куріння в публічних місцях, реклами сигарет у місцях продажів. Щорічно ЦЕДЕМ активно адвокаційно підтримує підвищення акцизів на всі без виключення тютюнові вироби.Юристи ЦЕДЕМ були долучені до створення й адвокації проекту Закону №  2813 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну” та Закону України № 1978-ІХ щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.