ЦЕДЕМ провів правовий практикум для ОГС

September 26, 2024

Чи потрібно працювати за юридичною адресою? Як впливають КВЕДи на діяльність неприбуткової організації? Як правильно оформити договір з волонтером? 

Ці та інші практичні питання роботи організацій неприбуткового сектору були обговорені на одному із практикумів ІV Форуму правових реформ для ОГС: Об’єднані перемагати, що пройшов 13-14 вересня у Києві. 

Цей Форум проведено Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Ukrainian Center for Independent Political Research (УНЦПД) та ЦЕДЕМ завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine, та у партнерстві з БФ “Твоя опора”.

І хоча даний практикум був обмежений лише годиною часу, модераторці заходу – Анні Ісічко, заступниці директорки ЦЕДЕМ, вдалось розподілити час таким чином, щоб усі охочі мали змогу отримати відповіді на свої запитання, задані офлайн та онлайн.

  

Як правильно оформити договір з волонтером та отримати його згоду на обробку персональних даних, що має бути у внутрішніх політиках організації, яка залучає волонтерів та чи можна передавати дані волонтера іншій організації – розповіла юристка ЦЕДЕМ Наталія Повтарь.

До речі, про інші важливі аспекти питання оформлення волонтерської діяльності можна дізнатись з консультацій ЦЕДЕМ за цим посиланням.

Яким чином зареєстровані КВЕДи впливають на діяльність неприбуткової організації та чи потрібно організації діяти на підставі модельний статуту – щодо цього проконсультувала Олена Смоляк, адвокатка, партнерка AO SETES, членкиня Правління ГО “Правосвідомі”.

В ході жвавої дискусії з іншим спікером – Максимом Скунздею, юристом, волонтером ГО «ЮрШтаб», присутні мали можливість послухати, чи потрібно фактично перебувати за юридичною адресою та які наслідки можуть настати, коли вас там немає, як захистити найменування організації від протиправного чужого використання та чи потрібно реєструвати торгову марку або символіку.

Не пройшов практикум і без актуальних питань щодо банківського обслуговування ОГС. На який час банк може зупинити платіжну операцію та чи повідомляють про це до правоохоронних органів, коли втручається Держфінмоніторинг та чи потрібно оскаржувати дії банку в НБУ – розповіла юристка ЦЕДЕМ Наталія Кураш.

Більше інформації щодо проблемних моментів банківського обслуговування ОГС можна отримати за цим посиланням 

Розповісти про свої проблеми у взаємовідносинах з банками щодо обслуговування ОГС можна заповниши онлайн-форму Опитування про проблеми в банківському обслуговуванні.

Декілька питань надійшло і від онлайн-учасників, які вже отримують на них відповідь від юристів ЦЕДЕМ на повідомлені адреси електронної пошти.

Загалом, спікери та учасники практикуму проявили обопільну зацікавленість в детальному обговоренні проблемних питань діяльності ОГС, запис чого можна переглянути на YouTube каналі ЦЕДЕМ (початок з 4:01:24). 

Цей матеріал підготовлено в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine.