Пресконференція, присвячена прийнятому 16 грудня комплексному антитютюновому Закону

December 17, 2021
17 грудня в агенції “УКРІНФОРМ” відбулась пресконференція, присвячена прийнятому напередодні 16 грудня комплексному антитютюновому Закону (законопроєкт №4358).
 
«Вперше з 2012 року Парламент вніс позитивні зміни до антитютюнового законодавства. Таким чином Україна зробила величезний крок до посилення захисту дітей та молоді від куріння як тютюнових виробів, так і нарешті електронних пристроїв для куріння, які також становлять загрозу для здоров’я. Я вдячна всім колегам, які підтримали ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 та провели надзвичайну роботу з його підготовки», – зазначила Народний депутат України Лада Булах, авторка антитютюнового законопроєкту №4358.
 
Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я, наголосив, що закон повністю відповідає Угоді про асоціацію з Європейським Союзом, адже реалізує Директиву 40 ЄС і відповідає цілям сталого розвитку, а також Рамковій конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну.
 
Ключовими нововведеннями є:
  • заборона будь-якої реклами і спонсорства електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну,
  • заборона продажу ароматизованих зі смаком сигарет тютюну для самокруток, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах,
  • запровадження оновлених медичних попереджень на тютюнових виробах для куріння (65% площі пачки),
  • запровадження медичних попереджень на електронних пристроях для куріння (30% площі пачки),
  • заборона продажу особам до 18 років пристроїв для нагрівання.
Юрист Центру демократії та верховенства права Гліб Колесов зазначив, що Україна є однією з перших країн у світі, яка відповідно до рекомендацій ВООЗ комплексно зрівняла на законодавчому рівні тютюнові вироби з електронними пристроями для куріння.
 
Запис пресконференції за посиланням
 
Фото – УКРІНФОРМ.