ЦЕДЕМ презентував методологію незалежної оцінки ризиків сектору неприбуткових організацій України

September 4, 2024

3 вересня 2024 року ЦЕДЕМ публічно представив методологію незалежної оцінки ризиків сектору неприбуткових організацій України, розроблену ним в межах проєкту “Ініціатива сеткоральної підтримки громадянського суспільства України”.

В презентації взяли участь Сергій Рибченко, проєктний менеджер проєкту “Посилення заходів щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні” Офісу Ради Європи в Україні, Марія Полоз, юристка ЦЕДЕМ та Анна Ісічко, заступниця директорки, координаторка проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”, ЦЕДЕМ.

Методологія незалежної оцінки ризиків сектору неприбуткових організацій в Україні у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення розроблена (далі – Методологія) підготувала команда експертів Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) за участі британського експерта Бена Еванса, співзасновника і старшого партнера “Greenacre Group”.

З методологією можна ознайомитися за посиланням.

Упродовж 2023-2024 років на основі цієї Методології ЦЕДЕМ провів перше в Україні комплексне та незалежне оцінювання неприбуткового сектора на рівень ризику використання з метою відмивання брудних грошей, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Звіт за результатами дослідження буде презентований цієї п’ятниці, 6 вересня.

Відзначимо, що і сама Методологія, і незалежна оцінка ризиків неприбуткових організацій є першою в історії України досвідом. Унікальними їх також робить те, що навіть у світовому масштабі таких досліджень є одиниці. Методологія, яка була використана ЦЕДЕМ, створена з урахуванням специфіки роботи організацій громадянського суспільства (далі – ОГС) в Україні, їхньої ролі у здійсненні суспільно корисних проєктів в Україні, а також з урахуванням спеціального законодавства, яке регулює діяльність ОГС.

Створенню методології та проведенню дослідження передувало залучення досвіду інших демократій, зокрема Німеччини. В 2023 році ЦЕДЕМ організував та здійснив навчальний візит делегації у складі представників ОГС та державних органів до Берліну. Більше про візит можна прочитати за посиланням, а про проблеми, які спонукали ЦЕДЕМ до дій – у цьому матеріалі.

Марія Полоз докладно описала основні принципи Методології, а такожі підходи, методи та етапи проведеного ЦЕДЕМ дослідження. Матеріали презентації Марії Полоз – за посиланням.

Сергій Рибченко проаналізував ретроспективу проведення попередніх національних оцінок ризику в Україні, пояснив важливість оновленої Рекомендації 8 FATF та необхідність її врахування в застосуванні ризик орієнтованого підходу під час здійснення процедур фінансового моніторингу неприбуткових організацій, а також окреслив ряд завдань, на які мають бути спрямовані зусилля як державних органів, так і неприбуткових організацій.

Анна Ісічко особливо відзначила прогрес у розбудові довіри між державними органами та ОГС, що не в останню чергу побудована на експертності і фаховості залучених ОГС і напрацьовується шляхом проведення спільних навчань та експертних дискусій. За останні декілька років ЦЕДЕМ як самостійно, так і у партнерстві з Офісом Ради Європи в Україні, Академією фінансового моніторингу, Незалежною асоціацією банків України, Міністерством юстиції України та Міністерством фінансів України провели низку подібних заходів. Більше про них можна прочитати за посиланням.

Усі спікери наголосили на важливості конструктивного діалогу між органами державної влади, бізнесом (банками) та ОГС для забезпечення стійкої фінансової резистентності України з дотримання міжнародних норм і стандартів та національного законодавства України. Важливо подолати негативні непередбачувані наслідки імплементації законодавства в сфері протидії фінансування тероризму, запобігання відмиванню коштів та поширення зброї масового знищення, які сьогодні створюють перешкоди для роботи ОГС, котрі надають допомогу Силам Оборони і цивільним та беруть активну участь у відсічі ворогу і відбудові нашої країни.

Сподіваємося, що здобутки застосування методології та результати проведеного на її основі дослідження будуть враховані органами державної влади під час проведення Національної оцінки ризиків в 2025 році. Експерти ЦЕДЕМ, Ісар Єднання та УНЦПД залишаються в повній готовності долучатися до допрацювання Методології проведення НОР-2025 та, власне, її проведення.

Закликаємо ОГС вивчати законодавство, яке регулює проходження процедур первинного фінансового моніторингу, знати свої права та обов’язки та активно долучатися до розбудови комунікації з банками та дежравними органами і установами. 

Відеотрансляція презентації Методології – за посиланням.

Дивіться також на публікацію на сайті Укрінформ з основними тезами виступів одного зі спікерів заходу. 

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства”, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.