ЦЕДЕМ вчетверте провів регіональний раунд мут-корту з медійного права

December 16, 2019

13-15 грудня 2019 року у Києві відбувся регіональний раунд змагань Price Media Law Moot Court – міжнародного мут-корту з медійного права для студентів-юристів. Його організатором вже вчетверте став Центр демократії та верховенства права спільно з Оксфордським університетом, Національним університетом “Києво-Могилянська академія” та Kyiv-Mohyla Moot Court Society. 

Мут-корт – традиційний формат міжнародних змагань для юристів, який моделює хід судового засідання. У кожній грі беруть участь дві команди (одна представляє позов, друга виступає відповідачем). Учасники спочатку готують письмові аргументи, а потім озвучують їх суддям та дебатують з суперниками. Тож студенти перевіряють і правничі знання, і вміння застосувати їх у дискусії з опонентами та суддями.

Цьогоріч участь у мут-корті взяли 6 команд з 3 країн. А темою змагань стало співвідношення права на свободу слова з захистом персональних даних та можливість держави отримувати персональні дані користувачів.

Регіональний раунд є відбірковим етапом для фінальних змагань, які пройдуть у Оксфорді навесні 2020 року. Учасники українського етапу вже мають досвід гри у міжнародному фіналі – минулого квітня команда студентів НаУКМА зайняла на Оксфордських змаганнях друге місце.

Переможцями київських змагань з медійного права стала команда Білоруського державного університету. Крім них право поїхати до Оксфорда вибороли команди Національного університету “Києво-Могилянська академія” та Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Традиційно київський раунд мут-корту включає не лише змагання, а й освітню панель для обміну знаннями і досвідом. Цьогоріч відбулася дискусія “Приватність як щит для заборонених законом висловлювань”. Зокрема, під час обговорення йшлося про можливість користувачів лишатися анонімними в Мережі та перспективи захисту інформаційного простору від тролів, ботів та заборонених висловлювань.

Захід став можливим за фінансової підтримки Швеції

Захід організовано за підтримки проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.